Linkovi

Vanredno stanje u Severnoj Karolini i Floridi dok se približava uragan Isaias


Satelitski snimak uragana Isaias (Foto: NOAA via AP)
Satelitski snimak uragana Isaias (Foto: NOAA via AP)

Guverner Florida Ron Desantis proglasio je vanredno stanje u okruzima na atlantskoj obali, dok se približava uragan Isaias za koji se očekuje da će izazvati obilne padavine najranije u petak uveče. Vanredno stanje je proglasio i guverner Severne Karoline Roj Kuper, koji je rekao da bi oluja mogla da dođe do obale te države već u ponedeljak.

Uragan, praćen vetrovima jačine 120 kilometara na sat, trenutno se nalazi iznad Bahama, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Isaias je prethodno pogodio Dominikansku Republiku, gde su poginule dve osobe, i Portoriko, gde su poplavljene ulice, dok su hiljade kuća i radnji ostali bez električne energije.

"Prema trenutnim projekcijama, središte uragana trebalo bi da se zadrži na moru, ali bi situacija mogla brzo da se promeni. Želim da poručim građanima da je država Florida spremna za ovo", rekao je guverner Desantis.

U okrugu Majami-Dejd u petak bi trebalo da budu zatvorene plaže, parkovi, marine i tereni za golf nakon što je uragan Isaias ojačao u prvi kategoriju, a meteorolozi predviđaju da će dostići kategoriju dva, sa vetrovima jačine do 177 kilometara na sat.

U tom okrugu su zbog uragana zatvorene i lokacije za testiranje na Kovid 19.

"Imamo hiljade testova koji neće biti urađeni dok se te lokacije ponovo ne otvore", rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Karlos Himenez.

Florida je jedno od žarišta epidemije koronavirusa u Americi. U petak je u toj državi registrovan rekordan dnevni rast broja preminulih od Kovida 19 četvrti dan zaredom, mada je usporen rast novozaraženih.

Desantis je najavio da će objekti za testiranje biti otvoreni na zapadnoj obali Floride, a da će se nastaviti i testiranje u bolnicama i opštinskim centrima. Najavio je i da planira da smanji obim testiranja i procenio da je oko polovine ljudi koji se testiraju ili "radoznalo" bez simptoma ili namerava da se vrati na posao.

Takođe je pozvao građane da se pripreme za uragan, da naprave zalihe hrane, vode i lekova za nedelju dana i upozorio ih da bi mogli da ostanu bez struje. Naglasio je i da su skloništa spremna iako, kako je naveo, masovna evakuacija verovatno neće biti neophodna.

XS
SM
MD
LG