Linkovi

Razvoj vakcina protiv hemoragičnih virusa


Epidemija ebole u zapdnoj Africi još nije okončana, a nismo čuli ni da je iskorenjen taj smrtonosni virus.

Posle dve uzastopne sedmice u kojima nije bilo prijavljenih slučajeva ebole u Zapadnoj Africi, Svetska zdravstvena organizacija prijavila je u petak dva nova slučaja u Gvineji. Rad se nastavlja na razvijanju vakcine kako bi se sprečila nova pojava ebole i sličnih virusa. Stručnjaci se nadaju da njihovi napori znače da nikada više neče videti epidemiju kao što je bila ona koja je pogodila Zapadnu Afriku.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi još nije okončana, a nismo čuli ni da je iskorenjen taj smrtonosni virus.

“Imaćemo još epidemija ebole. Istorija nam govori da ebola nije jednostavno nestala i da je više nema”, kaže Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje.

Zabeleženo je više od dvadeset slučajeva pojave ebole u poslednjih četrdeset godina ali do ove godine, nije bilo vakcine protiv tog virusa. Nova vakcina sadrži kombinaciju virusa obične groznice sa delom Zair vrste ebole koji je pogodio Zapadnu Afriku. Rezultat je odgovor imunološkog sistema protiv Zair vrste ebola virusa ali ne i protiv ostale tri vrste ebole kojima ljudi mogu da se zaraze.

“Prema raspoloživim dokazima, vakcina protiv jedne vrste virusa neće zaštititi protiv drugih virusa različitih vrsta”, ističe Mark Fajnberg iz kompanije Merk.

Ali vakcina čija formula sadrži virus obične groznice ili VSV, izgleda da pruža širu zaštitu, sudeći prema studijama na životinjama.

“VSV pristup za Zair vrstu ebole koji je testiran u toj studiji, bio je uspešno i veoma delotvorno primenjen na sve ostale poznate vrste ebole.”

Mnogo pre nego što je Zair vrsta ebole pogodila Zapadnu Afriku, u martu 2014. godine, naučnici su razvijali vakcine za ebolu i dva druga smrtonosna hemoragična virusa, marburg i lasa.

“Naša početna svrha pre pojave ebole u Zapadnoj Africi bila je da uradimo upravo to, da imamo VSV kao vektor i da imamo marburg, lasu i ebolu u tome”, kaže Entoni Fauči.

Virus lasa nije toliko smrtonosan kao što su ebola ili marburg ali oko pola miliona stanovnika Zapadne Afrike dobije lasa groznicu svake godine i oko 5 hiljada umre od nje.

“Lasa je, očigledno, mnogo veći problem od ebole i istraživanje u tom pravcu će se nastaviti", ističe dr. Fauči.

Cilj je da se pronađe zaštita protiv svih hemoragičnih virusa koji ugrožavaju Zapadnu Afriku.

XS
SM
MD
LG