Linkovi

Nova vakcina protiv zike, ebole...


Nova vakcina, za koju istraživači kažu da može da bude proizvedena za nedelju dana, mogla bi da bude prilagođena za zaštitu protiv brojnih bolesti, među kojima i virus zika, a moguće i rak.

Komarci su među najčešćim prenosiocima bolesti, od zike do malarije. Zika, koja izaziva poremećaje kod beba, proširila se Južnom i Sjevernom Amerikom, od Brazila i Portorika do Sjedinjenih Država.

U toku su užurbani napori da se razvije vakcina protiv tog virusa, dok pojedine sada očekuju klinički testovi. Omar Kan, hemijski inženjener na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), nada se da će njegova RNK vakcina uskoro slijediti njihov primjer.

“Kada je na primjer riječ o ziki ili nedavnoj epidemiji ebole, mi možemo brzo da reagujemo na to, za sedam dana. Znači, kada postoji izuzetna potreba i neophodno vam je nešto što je bezbjedno, mi imamo mogućnost da to ostvarimo.”

Vakcina koristi transportnu ribonukleinsku kiselinu da stimuliše imuni sistem. Istraživači mogu da programiraju taj genetski materijal od virusa ili bakterije da se bori protiv bilo kojeg organizma koji izaziva bolest i da ga vezuju za nanočesticu.

Ta ideja postoji već duže vrijeme. Međutim, problem do sada je bio kako ubrizgati vakcinu u ćelije, zbog čega su je istraživači sa MIT dizajnirali da bude mala kao i virus protiv kojeg se bori. Naučnici vjeruju da moći da razviju RNK vakcinu i za borbu protiv drugih bolesti.

“Definitivno želimo da vidimo da li te vakcine mogu da se koriste za liječenje ljudi koji boluju od raka ili čak pacijenata kod kojih možda postoji rizik da obole od određene vrste te bolesti. Možda možete da im date vakcinu da ne bi kasnije oboljeli od raka”, kaže Danijel Anderson sa MIT.

RNK vakcina je za sada testirana samo na miševima. Istraživači su osnovali kompaniju za promovisanje te vakcine, kada bude dostupna za ljude.

XS
SM
MD
LG