Linkovi

Vašington spreman za obeležavanje 70. godišnjice NATO


Zastave zemalja članica NATO-a ispred sedišta u Briselu (Foto: Rojters /Christian Hartmann)
Zastave zemalja članica NATO-a ispred sedišta u Briselu (Foto: Rojters /Christian Hartmann)

Vašington se priprema da ove nedelje obilježi 70. godišnjicu osnivanja NATO-a, u trenutku kada se alijansa i dalje suočava sa kritikama lidera najveće i najuticajnije članice - Sjedinjenih Država. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je uoči puta u američku prijestonicu poručio da je Amerika i dalje čvrsto posvećena Sjevernoatlantskom savezu koji je, kako je ocijenio, najjači savez u istoriji.

NATO je osnovan 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu, a potpisnice Sjevernoatlantskog ugovora bile su Sjedinjene Države, Kanada i 10 evropskih država - Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Danska, Portugal i Island.

Ako je išta sigurno danas, ako je išto neminovno u budućnosti, to je težnja naroda širom svijeta za slobodom i mirom“, poručio je tadašnji američki predsjednik Heri Truman.

Sedamdeset godina kasnije, ministri inostranih poslova sada već 29 članica, u američkoj prijestonici će obilježiti osnivanje Alijanse, na sastanku 3. i 4. aprila.

„To će biti prilika da proslavimo sedam decenija mira i prosperiteta za naše zemlje i da se zajedno okrenemo budućnosti“, rekao je u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Za bivšeg američkog ambasadora pri NATO-u Nikolasa Bernsa, NATO je najuspješnii vojni savez u istoriji.

“Riječ je o organizaciji koja je sprječila sovjetsku invaziju Evrope 1940-tih, 50-tih I 60-tih I koja je pomogla da se odnese pobjeda tokom Hladnog rata. To je organizacija koje se uz Evropsku uniju proširila na istočnu Evropu u posledinjih 20 godina i više od 100 miliona ljudi je slobodnoi bezbjedno zato što ne moraju da brinu zbog Rusije i njene dominacije i zastrašivanja”.

Na sedamdesetu godišnjicu, Sjevernoatlantski savez ipak se suočava sa brojnim izazovima. Najveći je – ističe Berns – izostanak američkog liderstva.

“Najvažnija kriza s kojom se NATO suočava je to što prvi put u istoriji nemate snažnog, principijelnog američkog predsjednika koji vjeruje u NATO. Donald Tramp je najveći kritičar NATO-a”.

Generalni sekretar NATO-a, koji će se u utorak u Bijeloj kući sastati sa američkim liderom, odbacuje primjedbe u pogledu odnosa Alijanse i Sjedinjenih Država.

“Apsolutno sam uvjeren da su Sjedinjene Države sada snažno posvećene NATO-u i to kažem dijelom i zbog onog što je predsjednik rekao više puta. U govoru o stanju nacije, rekao je da je posvećen NATO-u. To je rekao i na samitu u Briselu. Alijansa ima i snažnu dvostrančku podršku u Kongresu. Povećano je i prisustvo američkih snaga u Evropi i za mene nema snažnijeg primjera američke posvećenosti bezbjednosti Evrope od slanja većeg broja američkih vojnika u Evropu".

Da bi pokazala koliko ja podrška na Kapitol hilu, ali i odbacila Trampove kritike na račun Alijanse, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je Stoltenberga da u ime 29 članica govori u srijedu u Kongresu.

“NATO nam je potreban sada više nego ikada, zato što su izazovi danas složeniji od odnosa sa Sovjetskom unijom”, ocijenila je nedavno Pelosi.

“Rijetka je čast za bilo kog stranog lidera da bude pozvan da govori pred oba doma Kongresa. Mislim da je takav poziv prvi put upućen lideru NATO-a i to nije slučajnost”, ističe Berns.

Poslednji strani lider koji se obratio članovima Kongresa bio je Emanuel Makron u aprilu 2018. godine.

XS
SM
MD
LG