Linkovi

Vašington menja politiku prema Siriji?


Čovek prolazi kroz porušeni deo Alepa, koji je već neko vreme na meti vladinih vazdušnih udara
Čovek prolazi kroz porušeni deo Alepa, koji je već neko vreme na meti vladinih vazdušnih udara

Analitičari veruju da SAD još mogu da preduzmu korake kojim bi promenile tok građanskog rata, ali da predsednik Obama ne želi da uvuče zemlju u još jedan rat

Obamina administracija - po svemu sudeći – ponovo razmatra šta joj je činiti povodom građanskog rata u Siriji. Mirovni pregovori između predstavnika vlasti i opozicije su blokirani, dok je u toj zemlji sve više mrtvih, a ionako ogromna humanitarna kriza nastavlja da se širi.

Bombardovanje u Siriji se nastavlja. Građanski rat traje već skoro tri godine. Umerena opozicija Asadovom režimu je sve slabija.

Majkl O'Henlon iz Instituta Brukings kaže:

“Ono što se dešava jeste da Asad i Hezbolah pobeđuju, dok među pobunjenicima jačaju grupe povezane sa al-Kaidom. Stoga naša trenutna politika ne uspeva da spreči upravo onaj ishod kojeg se najviše plašimo”.

Analitičari smatraju da snaga grupa koje su inspirisane al-Kaidom u stvari ide na ruku sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, koji pobunjenike naziva teroristima.

Dejvid Šenker
Dejvid Šenker
Dejvid Šenker, analitičar za Bliski istok, kaže:

“Priča koja preovlađuje danas jeste da je to borba između Asadovog režima i al-Kaide. I zato je Obamina administracija, zauzela tako ambivalentnu (neodlučnu) poziciju”.

U konfliktu je do sada stradalo više od 135 hiljada ljudi, dok je više od devet miliona moralo da napusti svoje domove.

SAD nadale su se da će pregovori u Ženevi doneti napredak, ali se poslednja runda završila potpunom blokadom.

Američki državni sekretar Džon Keri kaže:

"Vrlo je jasno da Bašar al-Asad nastavlja da pokušava da ostvari pobedu na bojnom polju, umesto da dođe za pregovarački sto i bude otvoren za dogovor".

Sirijski avioni bacaju takozvane „burad bombe“ na civile. To je poslednjih nedelja toliko prestravilo ljude, da je pola miliona njih pobeglo iz svojih kuća.

Analitičari kažu da bi Obamina administracija mogla da pruži obaveštajne podatke o pilotima i pomogne pobunjenicima da zaustave pokolj.

Još jednom Dejvid Šenker:

“Nema više toliko mnogo aviona sa fiksiranim krilima koji lete iznad Sirije, zato što je većina pilota prebegla. Moramo da utičemo na preostale pilote helikoptera, ili tako što ćemo i njih ubediti da odu, ili tako što ćemo pomoći pobunjenicima da ih lakše naciljaju”.

Analitičari takođe veruju da SAD i njihovi saveznici još mogu da pretvore Slobodnu sirijsku armiju (FSA) u efikasnu vojnu silu.

Kako kažu, mogli bi da je opreme protiv-tenkovskim naoružanjem, boljom municijom i novcem kojim bi platili svoje borce.

CIA bi takođe mogla da proširi svoj skromni program obuke pobunjenika u Jordanu.

Majkl O'Henlon
Majkl O'Henlon
Međutim, predsednik Barak Obama i dalje je skeptičan u vezi sa bilo kojim korakom, koji bi SAD mogao da uvuče u rat.

Majkl O’Henlon kaže:

“Kako se do sada pokazalo, Obama ne želi da ima bilo kakvu veliku ulogu u ovom ratu. I zbog toga se trudi da ga ignoriše koliko god može”.

Sa izuzetkom vojne sile, nije jasno kako bi Vašington mogao da promeni tok sukoba u Siriji, u kojem tamošnju vladu podržavaju Iran i Rusija.
XS
SM
MD
LG