Linkovi

Vašington Kapitalsi u finalu Stenli kupa!


Kapiten Vašington Kapitalsa Aleks Ovečkin pozira uz trofej Princa od Velsa, namenjenog šampionu Istočne konferencije NHL-a. Desno je zamenik komesara NHL-a Bil Dejli (Foto: AP/Chris O'Meara))
Kapiten Vašington Kapitalsa Aleks Ovečkin pozira uz trofej Princa od Velsa, namenjenog šampionu Istočne konferencije NHL-a. Desno je zamenik komesara NHL-a Bil Dejli (Foto: AP/Chris O'Meara))

Hokejaši Vašington Kapitalsa plasirali su se u finale Stenli kupa, pošto su u sedmoj, odlučujućoj utakmici finala Istočne konferencije, pobedili Tampa Bej Lajtning na Floridi - 4:0 (1:0, 2:0, 1:0). Za prvi trofej šampiona, Kapse čeka duel sa Vegas Golden Najtsima, kojima je ovo debitantska sezona u NHL-u.

Aleks Ovečkin doveo je goste u vođstvo posle svega 62 sekunde igre u prvoj trećini, svojim 12. golom u plej-ofu, Andre Burakovski je postigao dva gola iz kontranapada u drugoj trećini - svoja prva u ovogodišnjem doigravanju - i praktično osigurao trijumf, koji je samo potvrdio Niklas Bekstrom, manje od četiri minuta pre kraja utakmice, kada su domaći igrali bez golmana.

Golman Kapsa Brejden Holtbi imao je 29 odbrana i nije primio gol više od 150 minuta.

Vašington se tako plasirao u finale NHL plej-ofa prvi put u poslednjih 20 godina, što je ujedno i najveći uspeh jednog od glavna četiri profesionalna sportska tima iz prestonice SAD u tom periodu (američki fudbal, košarka, hokej, bejzbol).

A da bi došli do toga, Ovečkin i saigrači morali su da prevaziđu neke ogromne prepreke - počev od Pitsburg Pengvinsa, koji su ih tradicionalno pobeđivali u plej-ofu, do razočaravajućeg preokreta u seriji protiv Tampa Beja, koju su počeli sa dve pobede u gostima, a onda rivalu dozvolili da dobije tri zaredom, uključući dve u Vašingtonu.

Međutim, sve to se promenilo sa dve sigurne pobede u šestoj i sedmoj utakmici, bez primljenog gola skoro 160 minuta.

Prva utakmica finala Stenli kupa igra se u Las Vegasu u ponedeljak uveče.

XS
SM
MD
LG