Linkovi

V.D. sekretara za odbranu SAD u poseti Avganistanu


Vršilac dužnosti sekretara za odbranu SAD Pat Šanahan stiže u Kabul, Avganistan, 11. febraura 2019. kako bi se konsultovao sa armijskim generalom Skotom Milerom (desno) i višim zvaničnicima Avganistana.

Vršilac dužnosti sekretara za odbranu SAD Pat Šanahan stigao je u Avtanistan u ponedeljak kako bi se sastao sa avganistanskim liderima i komandantima SAD.

Poseta stiže u trenutku dok traju pregovori oko mirovnnog sporazuma za rat koji je počeo 2001. godine.

Šanahan je rekao novinarima koji su putovali sa njim da želi da naglasi avganistanskim zvaničnicima važnost njihovog angažmana u diskusijama o tome šta se događa u zemlji.

"SAD su značajno, značajno investirale u obezbezivanje sigurnosti, ali Avganistanci moraju da odluče o svojoj budućnosti", rekao je.

Vlada avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija nije deo tekućih pregovora između američkog izaslanika Zalmaja Kalilzada i talibana.

Specijalni izaslanik SAD za pomirenje u Avganistanu, Zalmaj Kalilzad, prilazi mikrofonima kako bi govorio o šansama za mir, 8. februara 2019, na američkom Institutu za mir, u Vašingtonu.
Specijalni izaslanik SAD za pomirenje u Avganistanu, Zalmaj Kalilzad, prilazi mikrofonima kako bi govorio o šansama za mir, 8. februara 2019, na američkom Institutu za mir, u Vašingtonu.

​Kalilzad je rekao prošle nedelje da veruje da mirovni sporazum može da bude postignut pre predsedničkih izbora u Avganistanu u julu. On i njegov tim trebalo bi da se susretnu sa talibanima ponovo u Kataru 25. februara, u nastavku razgovora.

Šanahan je rekao da Pentagon "igra ključnu ulogu u olakšavanju dijaloga oko ovih okvirnih rasprava" i da radi u bliskoj koordinaciji sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

"Upravo sada oni su u fazi - koje sve mogućnosti postoje i koja strana bi trebalo da razgovara sa kim", rekao je Šanahan novinarima.

Takođe je rekao da nije dobio instrukcije da smanji broj trupa SAD raspoređenih u Avganistanu.

"Mislim da je prisustvo koje želimo u Avganistanu ono koje obezbeđuje odrbranu naše zemlje i regionalnu stabilnost. I bilo kakva preoblikovanje obavljaće se u koordinaciji i na disciplinovan način", rekao je Šanahan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG