Linkovi

Uz podršku roditelja studenti beže iz Srbije


Arhiva, ilustracija

Svaki četvrti student u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo, a među njima više od 90 odsto ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku, rezultati su istraživanja "Migracije studenata" koje je sproveo Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Možda najporažavajući podatak iz istraživanja je taj što je četvrtina onih studenata koji bi da odu - već rešena u odluci da to i učini, bez obzira na mere koje bi preduzela država u nameri da ih zadrži u Srbiji, kaže ministarka Slavica Ðukić Dejanović.

“Ona populacija mladih koju pitamo ''šta bi trebalo da se dogodi u Srbiji, a da ne odete'', jedna četvrtina koji planiraju da odu kaže da nema nijedne mere koja može da ih zadrži. Oni su već doneli odluku,” rekla je Ðukić Dejanović.

U istraživanju je učestvovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Sbijii, a Ðukić Dejanović kaže da među studentima koji planiraju da nakon završteka školovanja potraže bolje uslove života u u inostranstvu prednjače studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, čak njih 36,5 odsto, kao i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30 odsto. Najmanji udeo čine studenati iz oblasti društvenih nauka.

Među razlozima zašto žele da napuste zemlju, najčešće navode da žele da rade u svojoj sturci, pristojno zarade, imaju krov nad glavom i obezbede svoju egzistenciju, a 70 odsto njih već ima rođake i prijatelje u inostranstvu na čiju pomoć računaju.

Kada je reč o planiranoj dužini boravka u inostranstvu, 50 odsto onih studeneta koji bi da odu iz Srbije ne planira da se vrati, 19 odsto bi da se vrati, ali kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji, dok bi se 13,8 odsto vratilo kada ekonomska situacija u Srbiji bude bolja i stabilnija.

Među državama u koje bi studenti naradije odlazili, kaže ministarka, prednjači Nemačka , a svaki četvrti student, onosno njih 24 odsto koji bi da odu iz Srbije planira baš da ode u tu državu.

Zatim slede SAD (11 odsto), Švajcarska (10,7 odsto), Austrija (8,7 odsto) i Norveška (6,3 odsto).

"Nemačka se nalazi na prvom mestu najpoželjnih država za studije svih područja studiranja, osim za IT studente koji bi najradije da odu u SAD i da tamo započnu posao i život,” kaže Ðukić Dejanović.

Ministarka kaže da je 28,5 prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije, a da svaki četvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

Jedina pozitivna strana istraživanja što je 50 odsto studenata reklo da ne bi otišli iz zemlje ako bi im država obezbedila "kredit za stan, za naučno-istraživački rad, bolji status, bolju mogućnost zaposlenja".

Ministarka je istakla da je cilj istraživanja da se prikupe svi podaci koji će se odnositi na kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadržavanje mladih u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG