Linkovi

Uticaj predsednika na FBI: nepoštovanje uputstava ili opstrukcija pravde?


Bivši direktor FBI-a Džejms Komi na svedočenju u Odboru za obaveštajne poslove u Senatu

Bivši direktor FBI-a Džejms Komi je na svedočenju u četvrtak govorio o opsežnim i kontinuiranim naporima predsednika Donalda Trampa da skrene tok istrage o vezama svojih saradnika sa Rusijom. Optužbe koje je Komi izneo još nisu proverene, ali ako se ispostave tačnim to bi ličilo na vreme kada je FBI redovno ispunjavao naređenja predsednika.

U svedočenju pred Senatom bivši direktor FBI-a Džejms Komi uporno je nametao temu o nezavisnosti FBI-a.

FBI je pošten, snažan. FBI jeste i uvek će biti nezavisan“.

I to je nit koja se provlačila kroz sve optužbe koje je Komi izneo na račun Trampa. U situaciji kad je Tramp želeo da mu Komi obeća lojalnost, ili kada je rekao Komiju da prekine istragu o Majklu Flinu, nekadašnjem Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost. Komi je jasno rekao da to vidi kao pretnju barijeri, koja presednika sprečava da se meša u poslove FBI-a. Međutim, ta barijera nije oduvek postojala. Zapravo, američki predsednici su tesno sarađivali sa FBI-em, često i neprimereno – poput Džeja Edgara Huvera, koji je bio direktor biroa skoro 50 godina, podseća istoričar Daglas Čarls sa Pen Univerziteta, koji je za glas Amerike govorio putem Skajpa.

FBI je praktično bio politički i obaveštajni ogranak Bele kuće. Sakupljali su informacije o kritičarima spoljne politike, podatke o kritilčarima unutrašnje politike i pomagali da se njihov značaj u javnosti umanji”.

Sve to se promenilo kada je Sekretarijat za pravosuđe izdao uputstva o tome kako bi FBI trebalo da se odnosi prema Beloj kući, dodaje Daglas Čarls.

Prema sadašnjim uputstvima Sekretarijata za pravosuđe, samo su sekretar za pravosuđe i njegov zamenik ovlašćeli da iniciraju razgovore sa Belom kućom. I to je standardno”.

Sve mimo toga je neuobičajeno, pogotovo ako predsednik pritiska direktora FBI-a da odustane od neke istrage. Ali, problem je u sledećem: Uputstva ministarstva pravde nisu zakon, već samo uputstva. I to je deo koji dodatno komplikuje situaciju sa Trampom – da li je Tramp svojim ponašanjem prema Komiju jednostavno prekršio uputstva, ili je reč o kršenju zakona i opstrukciji pravde? Teško je reći u ovom trenutku, kaže Kris Edelson sa Američkog Univerziteta.

Drugi problem je političke prirode. Bilo da je kršenja zakona ili ne, veoma je teško Belu kuću sada posmatrati kredibilnom”, ocenjuje Kris Edelson sa Američkog Univerziteta.

Trampov advokat odbacio je kao netačne ključne delove Komijevog svedočenja. Ali, izgleda da će to pitanje još dugo mučiti Trampovu administraciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG