Linkovi

Uticaj društvenih medija na decu sve veći


Istraživači u Evropi i Sjedinjenim Državama kažu da je upotreba društvenih medija među decom uzrasta pre 13 godina i tinejdžera u porastu, dok internet kompanije, zvaničnici i roditelji sporo uviđaju potencijalne štetne efekte tog trenda.

Današnja deca rastu u svetu veoma drugačijem od onog u kojem su odrasli njihovi roditelji. Mnogi koriste Instagram, WhatsApp i druge aplikacije. Stalna potreba da se bude u kontaktu putem društvenih medija, navode stručnjaci, može da ima nepovoljan uticaj na one koji nisu spremni na potencijalni emotivan stres.

Prema novom izveštaju engleskog komesara za decu, pritisak da se bude prihvaćen u društvu, meren brojem “lajkova”, može da bude štetan.

“Volela bih da u školama postoje obavezni časovi o digitalnoj pismenosti u šestom i sedmom razredu. Škole uspešno uče decu o tome kako da se zaštite na internetu, ali ih ne uče kako da se nose sa emotivnim teškoćama”, upozorava En Longfild, engleski komesar za decu.

Najgori neželjeni efekat društvenih mreža na emotivno labilnu decu je samoubistvo, koje je među tinejdžerima u Sjedinjenim Državama naglo skočilo između 2010. i 2015, mada veza sa upotrebom društvenih medija nije naučno potvrđena. Istraživači beleže još jedan neželjeni efekat provođenja puno vremena onlajn, a to je manjak sna.

Društveni mediji često zahtevaju da korisnici imaju više od 13 godina, ali taj uslov je lako zaobići.

Oni moraju da idu dalje i da učine nešto više. Naravno, roditelji moraju takođe da preuzmu ulogu tako što će razgovarati sa decom i upozoriti ih pre nego što napune 13 godina, koje su opasnosti, problemi i dobrobiti provođenja vremena na internetu”, savetuje Toni Stauer iz Nacionalnog društva za prevenciju surovosti prema deci.

Mnogi roditelji, međutim, ne znaju šta da rade, i kažu da im treba obuka.

“Nismo imali ništa slično tome dok smo odrastali. Roditelji ne dobijaju puno pomoći osim ako ne rade u toj industriji, tako da se osećamo da smo prepušteni sami sebi”, kaže jedan tata.

Istraživači navode da je jedan od najboljih načina da se pobedi zavisnost od interneta to da se deca podstiču da se više bave sportom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG