Linkovi

Uticaj bregzita na Poljsku


Demonstracije nacionalista ispred predsedničke palate u Varšavi, 13. jula 2016.
Demonstracije nacionalista ispred predsedničke palate u Varšavi, 13. jula 2016.

Za razliku od nekih drugih zemalja centralne i istočne Evrope, u Poljskoj posle bregzita nije bio primetan pritisak za napuštanje Evropske unije, ali nacionalistički pokreti, čiji uticaj raste, pozivaju na dublje reforme u Uniji.

Ta gledišta su uveliko prihvaćena medju mladima, pripadnicima post-komunističke generacije, čiji su pogledi često i paradoksalno daleko više tradicionalni i konzervativni od stavova starije generacije koja, je propatila pod nacizmom i kasnije komunističkom represijom.

Na nacionalističkom skupu, sećanje na komunističku represiju još uvek izaziva gnev. 20. vek nije bio blagonaklon prema Poljskoj. U tom svojevremeno etnički raznolikom, kosmopolitskom društvu, nacistička okupacija je gotovo zbrisala njenu jevrejsku populaciju. Kasnije, sovjetski komunizam je gušio debatu i izvršio napad na tradicionalnu kulturu te zemlje.

Poljska jeste i oseća se delom Evrope, ali rastući nacionalistički pokret se protivi nastojanjima EU da uvede izbegličke kvote i zaštiti prava LGBT zajednice – što neki Poljaci smatraju pretnjom tradicionalnoj kulturi.

Taj stav odbacuje Pavel Kaspšak, član pokreta Solidarnost tokom 1980-ih, koji je doveo do pada komunističkog režima. On sada vodi kampanju protiv poteza vladajuće stranke da ograniči ustavni sud. On vidi vezu izmedju toga i propagande istorijskog neprijatelja, Rusije.

“Mislim da je to izuzetno opasno i mislim da mi na Zapadu, ponosan sam da kažem da smo deo Zapada, potcenjujemo tu pretnju koja je po meni zaista ozbiljna.”

Mladi Poljaci često zastupaju drugačije gledište o slobodi nego njihovi roditelji.

Pokret Kukiz 15, sastavljen pretežno od mladih, više je naklonjen desnici od vladajuće desničarske stranke. Njihova parola je: Zaustavite izbeglice.

“Mi iskreno govorimo. Ne osvrćemo se na politički korektnu retoriku. Kažemo ono što mislimo. I ne uvijamo jednostavna pitanja lepim rečima" - kaže Pavel Šramka iz organizacije Kukiz 15.

Kapitalizam i nezaposlenost tokom 1990-tih su takodje pomogli da se uobliče gledišta mladih. Analitičari tu vide paradoks.

“Ljudi koji su lično iskusili realnost Drugog svetskog rata, na primer, nacističku okupaciju, Holokaust, ali isto tako period diktature u Poljskoj, autoritarni režim, totalitarizam, imaju tendenciju da cene slobode više nego mladi koji nisu imali takvo iskustvo” - kaže sociolog Rafal Pankovski.

Za mlade nacionaliste, moderni zapadnoevropski socijalni liberalizam je neprijatelj.

“Mislim da naša kultura pruža nadu za zapadnu Evropu, jer zapadnoevropska kultura izumire”, smatra Edita Luti, poljski nacionalista.

Za razliku od drugih delova Evrope, bregzit nije inspirisao nastojanja Poljske da napusti EU, ali je pospešio apele za reformisanu EU, koja bi manje nametala svoj stav. Sukob kultura se odigrava na ovom istorijskom bojnom polju izmedju istoka i zapada.

XS
SM
MD
LG