Linkovi

Ustavne izmene za formiranje Oružanih snaga Kosova


House Speaker Nancy Pelosi of Calif., displays the signed article of impeachment against President Donald Trump in an engrossment ceremony before transmission to the Senate for trial on Capitol Hill, in Washington, D.C., Jan. 13, 2021.
House Speaker Nancy Pelosi of Calif., displays the signed article of impeachment against President Donald Trump in an engrossment ceremony before transmission to the Senate for trial on Capitol Hill, in Washington, D.C., Jan. 13, 2021.

Niko ne može namerno da blokira proces transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage Kosova (OSK) i niko ne može da uloži veto protiv ovog procesa, rekao je danas predsednik Kosova Hašim Tači na debati na temu "Stav srpske zajednice u vezi sa izmenom mandata Bezbednosnih snaga Kosova“. Na tribini koju je organizovao Kosovski centar za studije bezbednosti učestvovali su i predstavnici srpskog civilnog društva sa Severa Kosova.

"Želimo da se Oružane snage Kosova formiraju putem ustavnih izmena, ujedinjujući na jednom mestu, u Skupštini Kosova, političku volju svih zajednica na Kosovu. To je najbolji mogući način da svi zajedno postignemo veoma bitnu zajedničku vrednost Kosova“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači. Međutim, prema njegovim rečima, ustavne izmene su bitne samo zbog promene imena iz Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

"Niko ne može namerno da blokira ovaj proces. Niko ne može da uloži veto protiv ovog procesa. Nezavisno od načina kako će se ovaj proces završiti, to je ustavni i zakonit proces. Ističem ovu činjenicu kako bi otklonio neke nesuglasice koje mogu da postoje u nekim državama, članicama NATO-a", rekao je Tači.

Jovana Radosavljević iz Nevladine organizacije Nove društvene inicijative predstavila je rezultate nedavnog istraživanja o transformaciji BSK u OSK ističući da većina Srba smatra da bi to pitanje moralo da se reši kroz Ustavne promene jer bi, kako je kazala, zaobilaženje Ustava poslalo poruku da na Kosovu niko nije bezbedan. Ona je kazala da je adresa za rešavanje ovog pitanja Beograd jer on po njenim rečima jedini ima uticaj na Srpsku listu, ali da bi moralo da se razgovara i sa predstavnicima Srpske liste.

"Srpska lista jeste politička opcija sa kojom treba razgovarati na ovu temu, znamo da to jeste teško, ali s druge strane oni imaju direktnu komunikaciju sa Beogradom i na taj način je bitno uključiti sam Beograd u ovaj proces, da bi se osigurala neka vrsta progresa oko ovog pitanja", rekla je Radosavljević.

Veroljub Petronić je iznoseći podatke istraživanja Humanog centra Mitrovica na kazao da je 87,7 odsto Srba sa severa Kosova protiv transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova, a razlog za to je kako je rekao strah i nepoverenje.

S druge strane predsednik Kosova je kazao da je svestan briga koje preovlađuju kod srpskih političara i građana o procesu formiranja Oružanih snaga Kosova i izrazio spremnost da svakodnevno razgovara s njima. On je podsetio da Srbi na Kosovu čine deo svih institucija i procesa.

"Samo nekoliko godina ranije, bilo ne nezamislivo da će Albanci i Srbi glasati zajedno, svuda u ovoj zemlji, za njihove predstavnike, opštinske i centralne uprave, da će zajedno raditi i Skupštini i Vladi, u Policiji, u Carini, u Poreskoj upravi i na kraju u Osnovnom sudu u Mitrovici“, kazao je Tači.

Predsednik Kosova je podsetio da su 103 pripadnika Srpske zajednice deo Bezbednosnih snaga Kosova i istakao da se albanski i srpski oficiri danas nalaze na prestižnim svetskim vojnim akademijama, od West Point-a pa nadalje, spremajući se kako je rekao za nove dužnosti koje ih u budućnosti očekuju.

XS
SM
MD
LG