Linkovi

Uspon žena u Holivudu - superheroine ispred i iza kamere


Ekipa filma "Čudesna žena"
Ekipa filma "Čudesna žena"

Žene su osnovna komponenta Holivuda kao glavne glumice u žanru romantičnog filma, komedije i drame. Međutim, do sada im je bilo teže da se dokažu u ulogama tradicionalno rezervisanim za muškarce u filmskoj industriji kao što su reditelj ili glavna uloga u filmu o superherojima. Ovog leta, talentovane žene su konačno razbile tu barijeru.

Šesto miliona dolara – za sada! Tako je, dobro ste čuli. „Čudesna žena“, sa očaravajućom Gal Gadot u glavnoj ulozi i u režiji Peti Dženkins oborila je rekord na blagajnama za film koji je režirala - žena.

„Želela sam da snimim najbolji film o Čudesnoj ženi svih vremena jer obožavam tu junakinju i zato što sam filmski stvaralac. Ništa drugo nije moglo da taj projekat učini još zanimljivijim za mene. Dakle, činjenica da sam ja žena, ili da je ona žena to je bio divni, duboki deo svega ali nešto što sam pokušavala da potpuno prigušim i ignorišem, jer na kraju krajeva ja sam samo filmski autor koja je pokušavala da snimi film do kojeg mu je stalo.“

„Čudesna žena“ Peti Dženkins je najbolji do sada prikaz amazonske princeze Dajane jer kombinuje impresivne akcione scene sa dobrom razvojnom pričom o životnom putu Čudesne žene, koja napušta svoj utopijski svet da bi se borila na frontu u Prvom svetskom ratu kako bi porazila zlo. Superheroina rediteljke Dženkins kombinuje moć i plemenitost.

Kris Pajn i Gal Gadot
Kris Pajn i Gal Gadot

Biti heroj često nije proaktivno stanje bića, ne znači otići negde, obračunati se sa nekim posle čega je sve završeno. Biti heroj je, na kraju, nešto mnogo više na svakodnevnom nivou, u smislu razumevanja i ljubavi i opraštanja i razumevanja složenosti života.“

Uz tu sjajnu ženu stoji hrabri pilot Stiv Trevor, koga glumi Kris Pajn.

"Imala sam toliko sreće što mi je Peti bila rediteljka. Njena vizija Dajane je potpuno odgovarala mojoj“, kaže glumica Gal Gadot.

Dinamični duo Gal Gadot i Peti Dženkins je samo još jedan dokaz da holivudska studija mogu da povere visokobudžetnu produkciju ženama. One nisu jedine: Sofija Kopola nedavno je dobila Zlatnu palmu za najbolju režiju na Kanskom filmskom festivalom za rimejk drame „Prevareni“.

Originalni film je ispričan sa muškog stanovišta, sa gledišta vojnika i njegovog doživljaja tog sveta žena pa sam pomislila – bilo bi tako zanimljivo vratiti se i ispričati istu priču ali iz ugla ženskih likova.“

Kamera u filmu je poetska a u glumačkoj postavi - neke od najslavnijih glumica Holivuda. Nikol Kidman i Kirsten Danst tumače glavne uloge – nastavnice koje upravljaju ženskim internatom, prepuštene same sebi za vreme američkog građanskog rata. Svakodnevni život remeti dolazak privlačnog ranjenog vojnika Severa, koji traži utočište u školi, gde izaziva razdor i ljubomoru među ženama.

Ekipa filma "Prevarene"
Ekipa filma "Prevarene"

Sofija Kopola je tek druga žena koja je osvojila nagradu za najbolju režiju u 71-godišnjoj istoriji Kanskog festivala. Iako mnogi smatraju da je imala prednost u industriji budući da potiče iz filmske dinastije Kopola, njen talenat je neosporan.

"I dalje je samo 4% žena medju rediteljima većih igranih filmova 2016“, navela je glumica Nikol Kidman.

Trijumf Čudesne žene na bioskopskim blagajnama i umetnička priznanja za film „Prevareni“ sada će otvoriti vrata većem broju žena filmskih autora u holivudskom mejnstrimu.

XS
SM
MD
LG