Linkovi

Uspeh vakcinacije postao njena slabost


Beba u Managvi dobija vakcinu protiv pneumokoke za vreme nacionalne kampanje vakcinacije 2013. godine.

Dok mnogi roditelji u zemljama u razvoju žele da se njihova deca vakcinišu, u zapadnim zemljama je sve više onih koji se odlučuju da to ne urade, plašeći se zbog neželjenih efekata.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) apeluje na roditelje da zaštite svoju decu od smrtonosnih i drugih opakih bolest, tako što će voditi računa da redovno primaju vakcine. SZO trenutno obeležava Svetsku nedelju imunizacije, koja traje do 30. aprila. Novinarka Glasa Amerike Kerol Pirson izveštava o tome koliko su vakcine bezbedne i kontroverzi koja ih prati.

Dragocene kapi, koje spasavaju život. Toliko mnogo dece u Indiji primilo je vakcinu protiv dečije paralize, da je ta bolest u toj zemlji danas iskorenjena. Međunarodni napori da se se dečija paraliza eliminiše doveli su do toga da ta opaka bolest gotovo više i da ne postoji nigde u svetu. Kada konačno bude iskorenjena, niko nikada više neće dobiti paralizu ili umreti zbog te bolesti.

Alijansa GAVI je jedna od organizacija koja doprema vakcine koje sapsavaju život deci u zemljama u razvoju. Organizacijom rukovodi dr Set Berkli.

"Od kada smo počeli, vakcinisali smo više od 440 miliona dece i sprečili više od šest miliona smrtnih slučajeva. Izazov koji je i dalje pred nama je to što još postoji oko 22 miliona dece koja nisu odgovarajuće vakcinisana".

Među ta 22 miliona je i jedna petina beba. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da vakcinacija godišnje sprečava između dva i tri miliona smrtnih slučajeva od dečijih bolesti i dve vrste raka. Ove godine, SZO ohrabruje ljude širom sveta da se pobrinu da su vakcine u porodici obnovljene i važeće.

I dok mnogi roditelji u zemljama u razvoju žele da se njihova deca vakcinišu, u zapadnim zemljama je sve više onih koji se odlučuju da to ne urade.

Stiv i Viktorija Kariko su jedni od njih.

"Rekli smo im odmah da ne želimo da ih vakcinišemo".

Kao i većina drugih roditelja koji ne žele da vakcinišu svoju decu, oni su zabrinuti zbog mogućih neželjenih efekata.

U Nacionalnim institutima za zdravlje, dr Entoni Fauči kaže da je uspeh vakcina u zemljama u razvoju ujedno izazvao njihovu propast.

"Pre mnogo godina, kada je širom sveta bilo mnogo dece, u razvijenim i zemljama u razvoju, koja su se razboljevala i umirala ili bivala osakaćena zbog bolesti kao što su dečija paraliza, male boginje, zauške, rubeole, meningitis, vakcinancija je bila toliko uspešna u smanjivanju broja obolelih, da ljudi sada, kada pomisle na vakcine, misle na nešto što se dešava vrlo retko, na moguće negativne posledice imunizacije, i izbegavaju vakcinaciju, misleći da su vakcine problem, a one u stvari sprečavaju vrlo ozbiljne bolesti".

Novac koji se troši na vakcinaciju ujedno znači da će se manje novca trošiti na lečenje bolesti i invaliditeta.

"Vakcine su među najefikasnijim i najpristupačnijim intervencijama koje postoje".

Dr Berkli dodaje da neki roditelji brinu da bi vakcina mogla da se pokvari ukoliko nije pravilno čuvana u frižideru. Međutim, kako kaže – posledica toga mogla bi da buide da vakcina ne deluje, ali i u tom slučaju, nije verovatno da vakcina može nekome da naškodi.
XS
SM
MD
LG