Linkovi

Proslava Uskrsa u Pensilvaniji


U mestašcu Oberlin u Pensilvaniji, otac Kristofer Roknidž oko dve i po godine je sveštenik srpske pravoslavne crkve svetog Nikole Čudotvorca.U razgovoru za Glas Amerike, on priča o istoriji crkve i tamošnjoj proslavi pravoslavnog Uskrsa.

Crkva svetog Nikole u Oberlinu inače je treća po redu srpska pravoslavna crkva u Sjedinjenim Državama. Prva crkva svetog Save osnovana je 1893. godine u Džeksonu u Kaliforniji, a druga takođe crkva svetog Save 1900. godine u Mek Kisportu, u Pensilvaniji.

Otac Kristofer kaže da je crkva svetog Nikole osnovana 1903. godine, u Stiltonu u Pensilvaniji.

“ Grupa doseljenika sa područja Vrginog mosta, u Lici, došla je desetak godina pre osnivanja crkve u Sjedinjene Države i dobila je posao u čeličanama. Pošto su želeli da se okupljaju, prvo su osnovali kulturni klub Srpska nacionalna federacija. U jednom trenutku su shvatili da osim druženja žele i da zajednički obavljaju versku službu. I tako je Srpska nacionalna federacija u stvari osnovala parohiju. I crkva je polako počela da se uvećava jer je sve više porodica dolazilo u ove krajeve.”

Jednog dana su shvatili da moraju da nađu drugu crkvu jer su prvu prerasli. I tako su 1968. kupili imanje, sagradili crkvu u obližnjem Oberlinu i iste godine je osvetili.

“ Naše Kolo srpskih sestara je ukrasilo crkvu divnim ikonostasom. Ikone su urađene u mozaiku na mermeru. To je jedinstveni ikonostas i nema mu sličnog nigde na svetu. “

Otac Kristofer dodaje da je sedamdesetih godina prošlog veka otac Srboljub Jocković postao sveštenik crkve i veoma pozitivno uticao na rad i život crkve i parohijana.

“ Bio je sveštenik crkve punih 37 godina. Mogu reći da je meni bilo mnogo lakše da preuzmem posao jer je parohija bila sređena i mirna. Trenutno u parohiji imamo 280 porodica. “

Otac Kristofer navodi da je parohija sastavljena od veoma različitih parohijana.

"Oko 65 odsto su Srbi ili Amerikanci srpskog porekla. Oko 25 odsto parohijana dolazi iz Ukrajine ili Rusije. Oko pet posto dolazi iz Sirije i isto toliko iz Libana. Od toga je oko 25 posto Srba, koji su relativno skoro došli u Sjedinjene Države. "

Uskrsnuće Hrista se slavi u crkvi po svim običajima srpske pravoslavne crkve.

“ Uoči Lazarove subote, ili Vrbice, sa decom sastavljamo bukete palmovog lišća i vrbe. Deca se takođe ispovedaju da bi mogla da se pričeste. Takođe održavamo večernju službu. U samu subotu, obilazimo oko crkve. Sa palmovim lišćem i vrbom deca predvode obilazak, kao što su radila i pre dve hiljade godina. U petak uveče, posle Božije službe, deca i odrasli u crveno boje jaja za celu parohiju. Tokom svete nedelje, održavamo službu pre podne i uveče svakog dana. Pripremamo se da budemo sa Hristom kada uskrsne. “

Na kraju razgovora, otac Kristofer je uputio Uskršnju poruku svima koji danas slave :

“ Hrist je došao i pretvorio se u ljudsko biće, i postao ono što smo mi. I onda je preminuo i time je kao sin gospoda Boga, u stvari uništio smrt. A zatim je vaskrsao. I svi treba da postanemo deo Hrista. To je moja poruka za ovaj Uskrs. Treba da se ujedinimo sa njim i postanemo deo njega. ( 18:47 ) Hristos vaskrse ! Čestitam svima Uskrs ! “

XS
SM
MD
LG