Linkovi

Usavršen test za rano otkrivanje Alchajmera


Pronalaženje leka za Alchajmerovu bolest je veoma komplikovan zadatak, jer naučnici i dalje ne znaju šta je uzrok bolesti. Jednom kada se pojave simptomi, postepeni gubitak memorije je neizbežan, a dostupni lekovi mogu samo da uspore taj proces. Istraživači, ipak, veruju da se bolest razvija polako, tokom godina tako da otkrivanje bolesti pre pojave simptoma može da pruži pacijentima veće šanse za duži život.

Jedna od stvari koje istraživači znaju o Alchajmerovoj bolesti, koja pogađa skoro 50 miliona ljudi širom sveta, je da proizvodi otrovni protein pod nazivom amiloid beta. On može da bude ustanovljen skeniranjem mozga ili analizom cerebrospinalne tečnosti ali obe metode su previše skupe i nepraktične za širu upotrebu. Naučnici u Australiji i Japanu kažu da su napravili veliki pomak u načinu da se ustanovi bolest.

“Razvili smo super-osetljivi test krvi koji predviđa kod koga će se razviti bolest.”

U test su uključeni specijalno pripremljena krvna plazma i snažan magnet. Primenjen na uzorke krvi 252 australijska i 121-og japanskog pacijenta, starosti između 60 i 90 godina, test se pokazao skoro 90 odsto tačan. Japanski istraživač, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, Koići Tanaka kaže da naučnici i dalje tragaju za lekom.

“Ako vam je lekar rekao da ste izloženi riziku da dobijete Alchajmerovu bolest u roku od 20 do 30 godina, u situaciji kada nema leka, nećete biti u stanju da učinite ništa osim da budete zabrinuti zbog rezultata testa.”

Nekoliko velikih biofarmaceutskih kompanija širom sveta izrazilo je interesovanje za novi test, kojem su potrebne dodatne procene pre očekivanih kliničkih testova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG