Linkovi

Za ublažavanje sukoba na Kosovu-16 miliona dolara


Misija USAID-a na Kosovu otvorila konkurs za projekte na temu ublažavanja sukoba i promovisanju multietničkog pomirenja.

Misija USAID-a na Kosovu predstavila je novi projekat za koji mogu konkurisati sve zainteresovane međunarodne i lokalne organizacije koje imaju iskustva u ublažavanju sukoba i promovisanju međuetničkog pomirenja. Ukupan budžet izdvojen za ove projekte iznosi 16 miliona dolara.

USAID na Kosovu trenutno želi da sprovede svoju novu petogodišnju strategiju za razvoj. Služba za smanjenje i upravljanje sukobima finansira lokalne i Međunarodne nevladine organizacije, a cilj finansiranja jeste međuetničko pomirenje I bolji uslovi za život građana.

“Cilj je da se sprovedu aktivnosti za smanjenje tenzija, spajanjem pojedinaca različite etničke, verske ili političke pripadnosti u zemljama u kojima je došlo do sukoba uključujući i Kosovo. USAID će prihvatiti prijave kako od lokalnih tako i od međunarodnih organizacija i dodeliće od 500.000 do million i po dolara po projektu. Partnerstva između organizacija su dobrodošla”, rekla je Tanja Urketa, direktorka USAID-ove kancelarije za demokratiju i upravljanje u Prištini.

Direktorka misije USAID-a na Kosovu, Morin Šoket istakla je da se inicijativom za ovaj projekat stvara partnerstvo Kosova sa USAID-om i da američki poreski obveznici još jednom izdvajaju svoja sredstva za finansiranje inovativnih ideja u cilju smanjenja tenzija i spajanja pojedinaca različitih etničkih, verskih i političkih pripadnosti.

“Jedan od ciljeva te inicijative je da obezbedi da imamo održive programe, a mi smo se uverili i kroz naučna istraživanja i kroz rad na razvoju koji traje mnogo decenija, da bi smo obezbedili da naši rezultati budu održivi, jeste da angažujemo lokalne organizacije, NVO, organizacije civilnog društva , ali i da neposredno radimo sa Vladom, kako na centralnom tako i na opštinskom nivou”, rekla je Šoket.

USAID za ovu namenu trenutno ima budžet u iznosu od 16 miliona dolara. Ovaj iznos je predviđen za finansiranje projekata ove vrste u nekoliko postkonfliktnih zemalja. On podstiče organizacije na Kosovu da konkurišu i naglašava važnost saradnje i partnerstva među njima.

“Mi u našoj posebnoj izjavi namenjenoj Kosovu podstičemo partnerstva između lokalnih i međunarodnih organizacija. Vrsta subvencija koje će biti date zavise od toga da li će postojati sporazum o saradnji ili je u pitanju klasična subvencija, što zavisi od vaše prijave”, rekao je regionalni službenik USAID-a za sklapanje ugovora Džerold Smit.

Na konferenciji ponuđača prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinih, vladinih i međunarodnih organizacija. Rok za podnošenje prijava je 11. mart.
XS
SM
MD
LG