Linkovi

SAD: Sirijska vlada se odupire pregovorima


Američki državni sekretar, Džon Keri, 27. februar 2014.
Američki državni sekretar, Džon Keri, 27. februar 2014.

Iako u dosadašnje dve runde mirovnih razgovora u vezi sa okončanjem krize u Siriji nije postignut značajniji napredak, američki državni sekretar Džon Keri smatra da su ocene da je mirovni proces propao - besmislene.

Sjedinjene Američke Države tvrde da se sirijska vlada odupire podršci koju međunarodna zajednica pruža mirovnim razgovorima za okončanje sukoba u toj zemlji, s obzirom na izveštaje da su pritvoreni rođaci opozicionih delegata, koji učestvuju u pregovorima.

Potparolka Državnog sekretarijata Džen Peski sinoć je izjavila da pomenuta taktika nije ništa novo, pozivajući vladu predsednika Bašara al Asada da odmah oslobodi - kako se navodi - “nepravedno uhapšene” osobe.

Pseki je istakla slučaj prošlonedeljnog hapšenja Mahmuda Sabre, brata jednog od delagata iz opozicione Sirijske nacionalne koalicije. Sabra je uhapšen na jednom kontrolnom punktu i kako se navodi, pripadnici snaga bezbednosti drže ga u pritvoru u južnom delu Damaska.

Smatra se da na dosadašnje dve runde mirovnih razgovora uz posredstvo izaslanika UN-a i Arapske lige Lakdara Brahimija nije postignut značajniji napredak, ali je američki državni sekretar Džon Keri juče rekao da su ocene da je mirovni proces propao - besmislene.
XS
SM
MD
LG