Linkovi

Beba umrla od zike u Teksasu


Zvaničnici američke savezne države Teksas saopštili su da je beba, čija je majka putovala u El Salvador dok je bila u drugom stanju, umrla neposredno posle rođenja, i da se kao razlog smrti smatra virus zika.

Dete je umrlo pre nekoliko nedelja u bolnici u Hjustonu, a Dr. Umar Šah, izvršni direktor Odeljenja za javno zdravlje okruga Haris, izjavio je da je imalo mikrocefaliju, bolest koja se povezuje sa infekcijom od virusa zika.

Ovo je drugi smrtni slučaj povezan sa zikom u Sjedinjenim Državama. Prvi je bio stariji čovek koji je umro u saveznoj državi Juta u junu, kada se zarazio virusom, ali je on imao i druge zdravstvene probleme. Taj čovek je, kako se veruje, bio inficiran virusom dok je putovao u inostranstvo, mada zdravstveni zvaničnici nisu naveli gde.

Na Floridi, guverner Rik Skot rekao da su u Majamiju prijavljena četiri nova slučaja, za koje se sumnja da su ih preneli komarci.

Skot je naveo da je do sada 21 osoba zaražena lokalnim prenošenjem virusa I ponovo apelovao na Kongres da se vrati sa letnje pauze i usvoji meru kojom se odobravaju vanredna sredstva za pomoć Floridi da se nosi sa ovom zdravstvenom krizom.

XS
SM
MD
LG