Linkovi

Nasilje medju mladim Amerikancima


Aktivisti lokalne zajednice u Vašingtonu nastoje da spreče nasilje medju omladinom.
Aktivisti lokalne zajednice u Vašingtonu nastoje da spreče nasilje medju omladinom.

Prema istraživanju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti - nasilje među mladima je drugi vodeći uzrok smrti među Amerikancima uzrasta 10 do 24 godine.

Istraživači sugerišu da nasilno ponašanje može da počne veoma rano, a problem je naročito rasprostranjen u urbanim, afro-američkim zajednicama.

Od uličnih tuča do napada u školskom dvorištu, nasilje među mladim Afro-amerikancima se povećava. Iako se omladinsko nasilje na nacionalnom nivou smanjuje od 2004, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da deca crne boje kože predstavljaju ogromnu većinu žrtava i vinovnika kriminala.

„Doslovno vidim drugove kako umiru. Prijatelj pored mene je pogođen iz pištolja. Drugari su mi umrli na rukama“, kaže Toni Luis Džunior, lokalni aktivista.

Toni zna tragične posledice omladinskog nasilja u Vašingtonu. On je odrastao u bloku sa rasprostranjenim kriminalom, poznatom kao „Hanover plejs“. Kada je imao svega devet godina, otac mu je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog učešća u velikoj mreži za prodaju kokaina.

„U ovakvim siromašnim susedstvima mnogi krenu u kriminal, to je posledica siromaštva, a kada stigne kriminal, tu je i nasilje.“

Toni kaže da je omladinsko nasilje među Afro-amerikancima takođe posledica pomanjkanja mogućnosti za obrazovanje. On kaže da odrasli pokrovitelji treba da pridobiju mlade da promene svoje štetno ponašanje.

„Stvarno pokušavam da im objasnim da su nešto posebno i koliko život na ulici i opredeljenje za kriminal u stvari negiraju sve njihove kvalitete.“

„Deca međusobno postaju sve surovija i surovija. Radije se potuku, nego da reše stvari kroz razgovor, da zajednički nađu rešenje“, primećuje Džej Harison Koulmen, direktor škole.

Koulmen je pokrenuo program ispitivanja razloga zbog kojih mladi ljudi nasiljem rešavaju sukobe.

„Baba mi je rekla da joj vratim udarac, ili će da me izudara. Udario sam je, ali mi se to nije dopalo“, priča jedan osnovac.

„Hteli bismo da im pružimo druge mogućnosti da se okrenu i kažu ono što treba reći, umesto da nekog udare ili povrede“, navodi direktor Koulmen.

Unuk Vilmera Vajta, Rikardo, ide u u drugi razred.

„Važno je da sada mi kao roditelji i babe i dede počnemo da stvaramo pozitivniju ulogu. Da radimo nešto sa unucima.“

Nastavnica Dajan Vuds veruje da mogu da pomognu i programi mirenja posredstvom vršnjaka.

„Imate neku centralnu ličnost, možda drugara, koji može da pomogne da se situacija smiri, jer neka odrasla osoba tu neće biti stalno prisutna. Stvari u zajednici mogu da se pokrenu, ali i dalje treba da naučimo kako da opštimo bez nasilja.“

Nazad, na ulici, Toni Luis pokušava da bude mirotvorac. Okolina „Hanover plejsa“ je sada bezbednija nego pre nekoliko decenija. Mesni aktivisti kao što su Toni Luis i drugi, kažu da će i dalje pokušavati da suzbiju nasilje među mladima u nacionalnoj prestonici.
XS
SM
MD
LG