Linkovi

U nekim delovima SAD i do -50 C


Hiljade škola zatvoreno je širom Sjedinjenih Država zbog rekordno niskih temperatura koje su zahvatile američki srednji zapad, države severoistočne Nove Engleske i proširile se na delove juga.

Temperature u Vašingtonu, Njujorku, Filadelfiji i Bostonu pale su na ispod minus 10 stepeni Celzijusa, ali će hladnoća, tvrde meteorolozi, koja je zbog udara jakih vetrova još jača, krajem nedelje, znatno popustiti.

Niske temperature zahtevaju prilagođavanje situaciji. Škole su zatvorene kako bi se sprečilo izlaganje dece polarnoj hladnoći, jer deca lakše od odraslih dobiju promrzline i zato je jako važno ne izlagati ih hladnoći.

Jedna turistkinja iz Japana, koja se zatekla u Čikagu je zapanjena ovako niskim temperaturama:

"Nikada nisam osetila ovakvu hladnoću. Ruke su mi se smrzle, noge su mi bile ledene. Plakala sam od bola u rukama, od promrzlina. Nisam znala šta da radim."

Meteorolozi kažu da je ovako široki prodor ledenog talasa uzrokovan efektima takozvanog “polarnog vrtloga”, ciklona koji je stalno prisutan blizu severnog pola i koji se uglavnom zadržava na severu Kanade. Međutim masa hladnog i vlažnog vazduha sa Arktika ove zime prodrla je i do južnije geografske širine.

Snežne padavine, jak vetar i izuzetno niske temperature odnele su nekoliko života i paralisale veliki deo srednjeg zapada.

Na aerodromima je zavladao opšti haos dok mnogi putnici posle novogodišnjih praznika pokušavaju da se vrate kući. Samo juče otkazano je više od 4.300 letova, od kojih polovina preko Čikaga, a oko 6.500 je kasnilo.

Zbog visokih nanosa snega mnogi putevi su zatvoreni, a u nekim najugroženijim delovima zemlje je proglašena zabrana vožnje, osim u hitnim slučajevima.

Temperature u Čikagu, Indijanapolisu i Miniapolisu iznosile su minus 23 stepena Celzijusa, a temperatura od minus 29 stepeni zabeležena je u Internešenel Folsu u Minesoti.

Meteorolozi upozoravaju da bi u nekim delovima zemlje, zbog efekta jakog ledenog vetra temperatura realno mogla da padne na 50 pa čak i 60 stepeni ispod nule.
XS
SM
MD
LG