Linkovi

Novo nevreme u SAD


Čišćenje snega u Masačusetsu
Čišćenje snega u Masačusetsu

Stanovnici Sjedinjenih Država, pripremaju se za još jednu snežnu oluju. Od Novog Meksika do Nove Engleske objavljena su upozorenja na – kako neki tvrde – oluju istorijskih proporcija. Skoro tri hiljade letova je već otkazano, mnogi od njih na glavnim aerodromima u zemlji, poput čikaškog „O'Hera“ i Njuarka u Nju Džersiju.

Milionima Amerikanaca do sutra će ponovo će biti neophodne lopate i strugači, s obzirom da je već sedam saveznih država izdalo upozorenje na mećavu. Direktor Federalne agencije za vanredne situacije, Krejg Fugati, kaže da bi oluju trebalo tretirati kao da nailazi uragan.

Želite da kažete ljudima da kao i kod uragana, znamo da oluja nailazi i sad je vreme da se spremimo“.

I to je ono što gradovi rade. Flota grtalica je u pripravnosti u Oklahom Sitiju, u Čikagu, spremljene su planine soli za posipanje puteva, dok je vlasnicima automobila u Hobokenu, u Nju Džersiju rečeno da svoja vozila – zarobljena u snegu od prošle oluje - izvuku što pre, da ih ne bi odneo pauk.

Ono što brine možda i više od snega jeste led, dovoljno težak da lomi grane drveća i strujne vodove. Mogao bi da zahvati Oklahomu, a zatim Mizuri, Ilinois, Indijanu, Ohajo i Pensilvaniju.

Nije nemoguće da bude više od centimetra leda, a ako do toga dođe biće problema, verovatno brojnih nestanaka struje, teškoća u saobraćaju i zatvaranja puteva“, navodi meteorlog Stiv Roli.

„Znamo da će biti gadno i tako treba i da se pripremimo“, ističe Fugati.

Čikago je ove zime bio pošteđen velikog snega, ali bi sutra oluja mogla da donese i do pola metra snega, nešto poput mećava iz 1967. koja je potpuno blokirala grad. Pored Čikaga u kojem bi oluja trebalo najviše da se oseti, još nekoliko gradova moraće da se bori sa velikim količinama snega, poput Detroita, Tulse i Oklahoma Sitija.

XS
SM
MD
LG