Linkovi

Zakon otvorio put za manjinske političare


U drugom delu specijalne serije ,Glas Amerike predstavlja neke izabrane zvaničnike, koji bez Zakona o pravu glasa, nikada ne bi ni imali priliku da služe svojoj zajednici.

Pre pedeset godina, američki zakonodavci su usvojili, a zatim je predsednik Lindon Džonson potpisao, Zakon o pravu glasa 1965. Ta mera stavila je van zakona rasnu diskriminaciju pri glasanju, što je omogućilo federalnim vlastima primenu prava glasa za milione Afroamerikanaca u mnogim delovima juga Sjedinjenih Država. Zakon je takođe bio osnova za američki Pokret za građanska prava, koji je stvorio hiljade crnačkih i manjinskih političara.

Bivša gradonačelnica Atlante Širli Frenklin pokazuje privatna pisma lidera pokreta za građanska prava, doktora Martina Lutera Kinga mlađeg, u muzeju tog pokreta.

Možete da vidite pisma kucana mašinom i pisma pisana rukom.”

Frenklin je predvodila napore da se sačuvaju pisma koja svedoče o Kingovim dostignućima, kao što je vodeća uloga u dobijanju glasačkih prava za milione crnaca pre 50 godina. Ona sebe vidi kao proizvod Zakona o pravu glasa 1965., koji je ukinuo rasnu diskriminaciju pred glasačkom kutijom i odveo hiljade crnaca u karijere državnih službenika.

“Kada sam ja bila na koledžu, nisam mogla da budem gradonačelnica Atlante. To je bilo nemoguće. Bilo je nemoguće zamisliti da žena, ali svakako jedna afroamerička žena nije mogla tako nešto da sanja. Zakon o pravu glasa je sve to promenio.”

U današnje vreme možete da vidite stotine hiljada mladih crnaca kako glasaju na izborima. To je takođe veoma važno u smislu porasta broja crnih izabranih zvaničnika u Sjedinjenim Državama.

Profesor političkih nauka Andra Gilespi kaže da je zakon imao snažan uticaj u povećanju broja crnih političkih predstavnika širom zemlje.

“Crni političari mogli su da se izbroje u stotinama sredinom šezdesetih godina. Danas ih brojimo u desetinama hiljada.”

Zakon o pravu glasa takođe je otvorio vrata za druge manjine da zatraže izborne pozicije u državama kao što je Teksas. Hispanska zajednica čini oko 17 odsto glasačke populacije u državi Teksas i taj broj je u porastu. To je slučaj i sa brojem hispanskih izabranih zvaničnika.

“Deo razloga da se kandidujem je bila moja želja da pomognem svakome u svim sferama života u mom okrugu”, kaže Rik Galindo.

Rik Galindo i Leri Gonzales su u maloj ali sve brojnijoj grupi republikanskih hispanskih zakonodavaca u Teksasu. Gonzales kaže da, dok se većina hispanskih zakonodavaca opredeljuje za demokratsku stranku, republikanci ih sve više privlače.

“Znamo da su desetine njih izabrane na okružnom, gradskom i nivou školskih odbora. Mislim da smo prepoznali desetine konzervativnih hispanaca izabranih zvaničnika u nezakonodavnim kapacitetima za koje mislim da bi mogli da budu fantastični zakonodavci.”

“Zahvalna sam da je Amerika shvatila da je izuzeće Afro-amerikanaca od demokratije moralo da bude korigovano i to na dramatičan način a ne postepeno. Mislim da je Amerika zahvaljujući tome bolje mesto. Ona oslobađa talenat, snove i inspiraciju miliona Amerikanaca i omogućava svima nama da učestvujemo”, navodi Šeri Frenklin.

Demokrate i republikanci slažu se da je zemlja prešla dug put u poslednjih 50 godina. Međutim, sporne političke podele ostaju po pitanju zaštite integriteta glasa u odnosu na usvajanje novih restrikcija koje bi mogle da nanesu štetu mogućnostima pripadnika manjina da služe kao lideri u svojim zajednicama.

XS
SM
MD
LG