Linkovi

Automobilske kompanije na udaru američkih vlasti


Američki sekretarijat za pravosudje postigao je dogovor sa nemačkom automobilskom kompanijom Folksvagen povodom optužbi da je prekršila američke standarde za emisiju gasova vozila sa dizel motorima, dok su slične ooptužbe danas iznete i protiv kompanije Fijat Krajsler.

Američka sekretarka za pravosudje Loreta LInč je saopštila da je u oviru tog dogovora, Folksvagen priznao krivicu za tri krivična dela – zaveru za prevaru Sjedinjenih Država i za kršenja odredaba zakona o čistom vazduhu, za opstrukciju pravosudja i za uvoz robe na osnovu lažnih izjava.

Linč je navela da je Folksvagen pristao da plati 4 milijarde dolara na ime kazni za krivične prekršaje, kao i po osnovu gradjanskih tužbi, i da preduzme mere kako bi se sprečili budući prekršaji. Taj iznos je dodatak u odnosu na 15 milijardi dolara koje Folksvagen treba da plati na osnovu ranije postignutog poravnanja.

Folksvagen je priznao da je na 11 miliona svojih dizel vozila širom sveta instalirao softver putem koga je lažirao testove emisije štetnih gasova. Softver je, naime, omogućavao da se kontrola emisije štetnih gasova aktivira za vreme testova, a da se isključi tokom vožnje. Na taj način, vozila su emitovala 40 puta veću količinu štetnih gasova od one koja je bila dozvoljena.

Loreta Linč je precizirala da je Folksvagen znao za te probleme, istakavši da je, kada su američki regulatori izrazili zabrinutost nemačka kompanija davala neodredjene odgovore, zatim negirala navode i na kraju lagala.“

Sekretarka za pravosudje je takodje rekla da su američke vlasti podigle optužnice protiv šest menadžera Folskvagena, uključujuči Olivera Šmita, šefa Folksvagenove kancelarije za inženjering i zaštitu prirodne sredine, koji je uhapšen na Floridi prošle subote.

U medjuvremenu, američka agencija za zaštitu prirodne sredine, koja je otkrila prekršaje Folksvagena, u četvrtak je optužila italijansko-američkog proizvodjača automobila Fijat Krajslera da je takodje koristio prikriveni softver da bi falsifikovao rezultate trestova za emisije štetnih gasova na dizel vozilima. Softver je prikrivao emisije azotovog oksida što je stvaralo lažni utisak da vozila zadovoljavaju standarde američkog zakona o čistom vazduhu. Ti nalazi se odnose na dizel modele kamioneta ove kompanije Džip Čeroki i Dodž Rem 1500, od 2014. do 2016, čiji broj u Sjedinjenim Državama iznosi oko 104 hiljade.

XS
SM
MD
LG