Linkovi

SAD: Spor oko ukrajinske krize


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Nova runda američkih sankcija nije promenila agresivan odnos Moskve prema Ukrajini, zaključak je domaćih kritičara predsednika Obame.

Dok se nemiri šire i tenzije rastu u Ukrajini, američki odgovor na krizu sve više postaje predmet spora u Vašingtonu.

Smrtonosni sukobi u Odesi ukazuju na sumornu situaciju u kojoj se Ukrajina sve više približava građanskom ratu između proevropskih snaga i proruskih militantnih elemenata koje podržava Moskva. Nova runda američkih sankcija koje bi pogodile najuži krug Putinovih saradnika, nije promenila agresivan odnos Moskve prema Ukrajini, zaključak je domaćih kritičara predsednika Obame.

“Predsednik Obama oštro se izražava o Vladimiru Putinu, međutim njegove akcije nisu dovoljne da ubede Putina da se agresija ne isplati”, kaže republikanski senator Marko Rubio.

Prošle nedelje, republikanski zakonodavci predložili su sankcije koje bi pogodile čitave sektore ruske ekonomije.

“Naša ekonomska dobrobit direktno je vezana za nacionalnu bezbednost zemlje. Predsednik Obama izgleda da to ne razume. Umesto da utiče na zbivanja u svetu, on na njih isključivo reaguje”, smatra Rubio.

Predsednik Obama odobrava neke elemente republikanskog predloga.

“Ukoliko Rusija nastavi sadašnji kurs, pred nama je širok spektar mera, uključujući sankcije koje bi zahvatile sektore ruske ekonomije.”

Međutim, na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednik Obama je izrazio nadu da će diplomatija učiniti sankcije nepotrebnim.

Nadamo se da nećemo morati da ih uvodimo. Ruski narod ne želimo da kažnjavamo. Smatramo da predsednik Putin i njegov krug lidera donose loše i nepotrebne odluke i treba ih odvratiti od tog kursa.”

Kriza u Ukrajini je samo jedno od spoljnopolitičkih pitanja oko kojih se Bela kuća i njeni kritičari spore. Mnogi republikanski, čak i neki demokratski zakonodavci, traže odrešitiji odgovor na užasno krvoproliće u Siriji, i takođe izražavaju skepsu da administracija može iranske nuklearne ambicije da obuzda diplomatskim putem.
XS
SM
MD
LG