Linkovi

SAD i Velika Britanija šalju pomoć Nigeriji


Lider islamističke ekstremističke grupe Boko Haram, Abubakar Šekau na snimku postavljenom na internet preuzeo odgovornost za otmice devojčica, 5. maj 2014.

Čelnici Sjedinjenih Država i Velike Britanije založili se da se u Nigeriju pošalju snage bezbednosti i obaveštajnih službi kako bi se oslobodile 276 devojčice školskog uzrasta, koje su kidnapovali pripadnici terorističke organizacije Boko Haram.

Nigerijske vlasti pojačale su potragu za 276 nestalih devojčica školskog uzrasta, koje su kidnapovali aktivisti prošlog meseca, dok se međunarodna zajednica takođe uključila i ponudila pomoć za rešavanje ovog zločina.

Dan pošto je američki predsednik Barak Obama oštro osudio otmice i obećao američku pomoć Nigeriji, britanski premijer Dejvid Kameron je uputio sličnu poruku obraćajući se parlamentu.

“Britanija je spremna da što pre ponudi bilo kakvu pomoć, u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Naš tim za vojnu obuku već je u Nigeriji, a u britanskom forin ofisu ima stručnjaka za anti-terorizam. Takođe, trebalo bi da budemo ponosni na našu ulogu u toj zemlji, gde zahvaljujući britanskoj pomoći 800 hiljada nigerijske dece - od čega je 600 hiljada devojčica – ima pristup obrazovanju. Moramo jasno da kažemo da ovo nije nigerijski već globalni problem. Širom sveta postoje ekstremni islamisti koji su protiv obrazovanja, progresa, protiv jednakosti i protiv njih morao da se borimo, ma gde oni bili”, poručio je Kameron.

Otmica koja se dogodila 15. aprila pokrenula je međunarodnu osudu i sve više zahteva nigerijskoj vladi da ne štedi sredstva kako bi pronašla i oslobodila devojčice pre nego što ih otmičari prodaju u roblje ili ih povrede na neki drugi način.

Američki predsednik Barak Obama je u intervjuu TV mreži Ej-bi-si (ABC) rekao da je u Nigeriju poslat tim obaveštajaca i stručnjaka za sprovođenje zakona dodavši da bi ovo mogao da bude događaj koji će pokrenuti svet da uradi nešto protiv islamističko ekstremističke grupe, Boko Haram.

“Ovo je očigledno tužna i nečuvena situacija. Jedna od najgorih regionalnih ili lokalnih terorističkih organizacija u Boko Haramu u Nigeriji već godinama brutalno ubija i već smo tražili veću saradnju sa Nigerijcima”, rekao je Obama.

Boko Haram je prihvatio odgovornost za otmicu više od 300 devojčica prošlog meseca u gradu Čibok. Neke su pobegle, ali se 276 i dalje vodi kao nestalo.

Prema nepotvrđenim izveštaijma, neke devojčice su “udate” za svoje otmičare, dok su druge možda već poslate preko granice u Kamerun i Čad.
XS
SM
MD
LG