Linkovi

SAD: Ubica dvoje novinara preminuo


Alison Parker i Adam Vord
Alison Parker i Adam Vord

U Virdžiniji je završena potera za napadačem koji je ubio novinarku lokalne TV stanice i njenog snimatelja.

Osumnjičeni, Vester Flenegen, bio je bivši radnik iste stanice - WDBJ. On je pokušao da se ubije kada ga je policija sustigla na autoputu nadomak Vašingtona, i sada je u teškom stanju. Pucnjava se dogodila u 6:45 ujutru dok je TV ekipa uživo snimala intervju sa direktorkom lokalne privredne komore, u blizini mesta Roanouk u Virdžiniji.

Nije bilo nikakvog upozorenja... Nasmejana novinarka se uživo uključivala u program, što je bilo njeno poslednje planirano uključenje za ovo jutro, kada su odjeknuli pucnji. Ona i njen kamerman su pogodjeni. Kolege sa stanice WDBJ u Roanouku, gledaoci i ekipe drugih TV stanica užasnuto su posmatrale scenu. Kada je policija stigla na mesto dogadjaja, zatekla je ubijenu reporterku Alison Parker i snimatelja Adama Vorda.

Šerif okruga Ogasta je potvrdio da je napadač Vester Flenagen, koji je koristio ime „Brajs Vilijams“ kada je radio kao reporter za istu TV stanicu. Na svojim nalozima na društvenim medijima je čak postavio snimak zločina koji je počinio.

Zaposleni na stanici WDBJ su, šokirani, nastojali da gledaocima prenesu informacije.

„Svi smo u stanju šoka. Možete da čujete ljude iza nas, u desku, kako plaču. Teško je razumetiti, prihvatiti to što se dogodilo..“

Snimatelj Adam Vord imao je 27 godina a upravo tog jutra je na TV stanici održano slavlje u čast njegove verenice kojoj je to bio poslednji dan na tom poslu. Par je planirao da se preseli i započne zajednički život.

“Alison je donela balone, ja sam donela tortu, trebalo je da to bude dan slavlja”, ispričala je njihova koleginica.

Alison Parker je imala samo 24 godine. Njen dečko, reporter iste TV stanice, napisao je na Tviteru da su, iako to nisu javno saopštili, bili duboko zaljubljeni i upravo počeli da žive zajedno.

Viki Gardner, lokalna poslovna liderka koja je bila intervjuisana kada se dogodio napad, pogodjena je u ledja i njeno stanje je stabilno. Inače, tokom protekle noći, TV mreža ABC Njuz dobila je faks od nekoga ko se predstavio kao Brajs Vilijams. Bio je to dugačak dokument, od 23 stranice a ABC ga je predao policiji.

Bela kuća je, posle ubistva dvoje novinara, danas ponovila poziv za uvodjenje striktnijih zakona kontrole posedovanja oružja, a portparol Džoš Ernest izjavio je da je ovaj dogadjaj još jedan podsetnik da je oružano nasilje suviše česta pojava u zajednicama širom SAD. Istu ocenu izneo je i guverner Virdžinije, Teri Mekolif.

XS
SM
MD
LG