Linkovi

Da li seTuska okreće ka Rusiji?


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta u Sankt Peterburgu 9. avgusta 2016.

Sjedinjene Države umanjuju značaj onoga što neki opisuju kao okretanje Turske prema Rusiji. Vašington insistira da će nastaviti da sarađuje sa svojim partnerom u NATO-u, iako njegove veze sa Ankarom postaju sve zategnutije.

Anti-američka retorika je sve prisutnija u Turskoj.

Uz optužbe da Sjedinjene Države stoje iza neuspelog vojnog udara i da pružaju utočište svešteniku koji je optužen da je organizator puča Turska se okreće prema Rusiji.

Predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin sastali su se ove nedelje zalažući se za obnovu veza koje su oybiljno narušene nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru. Sjedinjene Države umanjuju značaj tog susreta.

“Ne mislim da su u pitanju naši odnosi sa Turskom i da su slabi ili bi mogli da oslabe uopšte zbog toga. Kao što sam rekla, ne radi se o tome da neko gubi, a neko dobija. To su suverene zemlje i imaju međusobne odnose sa zemljama širom sveta.”, kaže Elizabet Trudo, predstavnica Stejt Departmenta.

Uprkos neslaganju oko pokušaja puča i oko toga koju pobunjeničku grupu podržati u Siriji, Sjedinjene Države i Turska kažu da će ostati partneri.

“Nastavićemo da sarađujemo sa njima kako bisnmo osigurali da ne izgubimo prednost koju smo izgradili u smislu slabljenja pozicija Islamske države u Siriji.”, kaže predsednik Obama.

Ali pojedini stračnjaci upozoravaju da bi poboljšanje tursko-ruskih odnosa moglo da predstavlja problem za NATO.

“Mislim da je za Putina, Turska mnogo korisnija kao loš NATO saveznik nego kao satelitska zemlja. Videćemo. Mislim da ruska intervencija ima za cilj da osigura da je Turska barem dvosmislena u svojoj trenutnoj ulozi i članstvu u zapadnoj alijansi.”, ističe Ajkan Erdemir, iz Fonda za odbranu demokratije.

Drugi kažu da Turska mnogo više dobija održavanjem veza sa Sjedinjenim Državama i NATO-om.

“Turska misli u nekom smislu da ćemo mi da budemo zastrašeni tim preispitivanjem odnosa, da ćemo biti zabrinuti da će Turci da se okrenu od Sjedinjenih Država i NATO saveza. To nije realno.”, ističe Henri Barki iz Vilson centra.

Stručnjaci ističu da Ankara nastavlja da ima duboke razlike sa Moskvom po pitanju Sirije i da je mnogo više ekonomski povezana sa zapadom nego sa Rusijom. Bela Kuća u međuvremenu je saopštila da je budućnost Turske u NATO-u, sigurna.

XS
SM
MD
LG