Linkovi

Poraz Obamine administracije


Predsednik Barak Obama sa liderkom demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi i pomoćnikom lidera Džejmsom Klajbernom tokom posete Kongresu pre glasanja o trgovinskim sporazumima 12. juna 2015.

Ambiciozni program liberalizacije azijsko-pacifičke trgovine predsednika Obame pretrpeo je značajan poraz pošto je Predstavnički dom danas glasao protiv važnog dela paketa zakonskih predloga o tom pitanju.

Predsednik Obama je prethodno posetio Kapitol Hil da bi u poslednjem trenutku apelovao za usvajanje takozvanog Trans-pacifičkog partnerstva.

Medjutim, mnoge demokrate, uključujući liderku demokratske manjine Nensi Pelosi, usprotivile su se toj ideji iz bojazni da bi radna mesta mnogih Amerikanaca bila ugrožena. Predsednik predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner apelovao je na članove svoje stranke da ga podrže. Mnogi konzervativni republikanci ovog puta su medjutim glasali zajedno sa demokratama iz, u suštini, istih razloga – da bi se očuvala radna mesta Amerikanaca.

Suština predloga administracije sastojala se u zahtevu da Kongres odobri takozvanu “brzu proceduru” za usvajnje trgovinskih sporazuma sa drugim zemljama, prema kojoj bi zakonodavci mogli samo da glasaju za ili protiiv takvih sporazuma, a ne i da zahtevaju njihovu modifikaciju i predlažu amandmane.

Uskraćivanje “brze procedure” praktično znači da će administraciji biti mnogo teže da usaglasi sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu u koji je predsednik Obama uložio značajan politički kapital.

XS
SM
MD
LG