Linkovi

Tornado napravio pustoš u Oklahomi


Tornado u Oklahomi razorio čitavo jedno mesto
Tornado u Oklahomi razorio čitavo jedno mesto

Tornado sa vetrovima koji su dostigli brzinu od 320 kilometara na sat pogodio je predgrađe Oklahoma sitija – Mur uništivši privatne kuće, prodavnice i škole

Prema poslednjim izveštajima, najmanje 24 osobe, me]u kojima veliki broj dece, izgubile su život u naletu snažnog tornada u ponedeljak u saveznoj državi Oklahomi. Spasilačke ekipe nalaze se na terenu i nastavljaju potragu za preživelima posle jedne od najvećih prirodnih katastrofa u istoriji Sjedinjenih Država, koja je iza sebe ostavila pustoš.

Tornado sa vetrovima koji su dostigli brzinu od 320 kilometara na sat pogodio je predgrađe Oklahoma sitija – Mur uništivši privatne kuće, prodavnice i škole, saopštili su lokalni zvaničnici. Broj žrtava je nešto manji nego što je prvobitno saopšteno s obzirom da su spasilačke ekipe greškom dva puta brojali neke žrtve. Povređenih za sada ima najmanje 120, ali nadležni kažu da će broj žrtava verovatno rasti.

Tornado je zahvatio površinu od 3 kilometara u prečniku gde su se nalazile dve osnovne škole, koje su pogođene dok su se đaci spremali da krenu kući. Desetine đaka ostalo je zaroboljeno ispod ruševina.

“Čulo sa samo tup, tup i krov je odleteo i onda sam osetio kao da pada kiša, po meni je popadao cement i sve to”, navodi jedan od očevidaca.

Nastavnica u osnovnoj školi “Brajarvud”, Šeri Bidl objašnjava kako je pomagala đacima da se zaštite.

Rekla sam im da stave rančeve na glavu i da stanu u centar prostorije u centar zgrade”.

Spasilačke ekipe su uspele da izvuku nekoliko preživele dece, ali kako je padala noć, nade je bilo sve manje.

“Jedan od glavnih službenika medicinskog komandnog centra nam je rekao da su sva deca u glavnom hodniku, gde su trebali da budu tokom uzbune za tornado, i da je krov pao na njih. Pribojavali su se da su popucali vodovodne cevi i da su se deca podavila jer nisu mogli da izađu ispod ruševina”, saopštila je volonter Beki Vilson.

Neverovatno, ali svi đaci iz “Brajarvuda” su pronađeni, dok oni iz druge škole, “Plaza tauers” nisu bili te sreće. Sedam đaka je poginulo, a najmanje 24 se i dalje vode kao nestali, saopštila je lokalna policija u utorak ujutru. Jedan otac uspeo je da pronađe svoje dete.

“Srećan sam što sam pronašao sina i što mi je porodica u redu”.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama je danas u Beloj kući proglasio stanje velike katastrofe u Oklahomi i naložio Federalnoj agenciji za elementarne nepogode da građanima Oklahome pruži svu neophodnu pomoć.

“Stanovnici Mura bi trebalo da znaju da će njihovi zemljaci ostati na terenu sa njima – pored njih koliko god je to potrebno, jer kuće i škole moraju ponovo da se izgrade, a prodavnice i bolnice da se osposobe za rad. Tu su roditelji kojima je potrebna uteha, kao i onima koji su prvi pritekli u pomoć i naravno deca kojima će trebati naša ljubav i pažnja”.

Guvernerka Oklahome, Meri Folin rekla je novinarima da nacija posmatra roditelje koji pokušavaju da pronađu svoju decu “slomljenih srca” dodavši da su angažovane dodatne policijske snage i Nacionalna garda kako bi pomogli u potrazi za žrtvama.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe, nevreme koje je opustošilo delove Oklahoma sitija bio je tornado kategorije EF-4, odnosno drugi najsnažniji tip tornado koji postoji. Gradić Mur u Oklahomi je 1999. godine takođe bio pogođen snažnim tornado koji je odneo više života. Ovo je najsmrtonosniji tornado koji je zabeležen u Sjedinjenim Državama od 2011, kada je snažna oluja pogodila Džoplin u državi Mizuri usmrtivši 161 osobu.
XS
SM
MD
LG