Linkovi

Doživotna kazna za Šazada


Fajsal Šazad u sudu u Njujorku
Fajsal Šazad u sudu u Njujorku

Američki državljanin rođen u Pakistanu, koji je pokušao da izvrši bombaški napad na njujorškom Tajms skveru, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu.

Federalni sudija u Njujorku je danas izrekao presudu 31-ogodišnjem Fajsalu Šazadu, koji je u junu priznao da je kriv po deset tačaka optužnice za posedovanje oružja i terorizam. U sudskim dokumentima koje su podneli prošle nedelje, tužioci ukazuju da je Šazad odabrao lokaciju u sred gradske četvrti ispunjene zabavnim sadržajima, misleći da bi eksplozija bombe tu mogla da nanese najveću štetu.

Tužioci su naveli da je Šazad planirao da dve nedelje kasnije detonira još jednu bombu u Njujorku. Bomba na Tajms skveru međutim nije eksplodirala 1. maja i Šazad je uhapšen dva dana kasnije - u avionu kojim je nameravao da otputuje u Dubaj.

Šazad je na sudu izjavio da je „muslimanski vojnik“ i da je spreman da „prizna krivicu još hiljadu puta“. On je objasnio da je planirao napad zbog američkih napada bespilotnim letelicama u Pakistanu. Fajsal Šazad, koji je živeo i radio na severoistoku Sjedinjenih Država, priznao je da su ga talibani u Pakistanu obučili da rukuje eksplozivom i dali mu 12 hiljada dolara za realizaciju napada.

XS
SM
MD
LG