Linkovi

Amerika slavi Dan zahvalnosti


Srećan Dan zahvalnosti
Srećan Dan zahvalnosti

Milioni Amerikanaca danas slave praznik Dan zahvalnosti tradicionalnom gozbom sa porodicom i prijateljima.

Umesto u subotu, kako to obično biva, u čast današnjeg praznika objavljeno je i redovno nedeljno obraćanje naciji predsednika Baraka Obame. On je apelovao na Amerikance da pruže podršku jedni drugima, dok se zemlja nosi sa ratom i nezaposlenošću. Takođe je izrazio nadu da demokrate, republikanci i nezavisni političari mogu da sarađuju u predstojećim mesecima, kako bi postigli napredak na planu ekonomije i drugih pitanja.

Dan zahvalnosti se u Sjedinjenim Državama obeležava svakog četvrtog četvtka u novembru. Centralni deo proslave je praznični obrok koji tipično obuhvata ćurku, šunku, krompir, sos od brusnice i pitu od bundeve. Dan ranije je obično vreme kada se najviše putuje u godini.

Sjedinjene Države zvanično slave Dan zahvalnosti od 1863. Mada je prvi Dan zavhalnosti, kako se veruje, održan 1621, kada su kolonisti iz Britanije, u naselju Plimut, u današnjoj severoistočnoj državi Masačusets, održali gozbu sa indijanskim plemenom Vompunavg, koje je podučilo koloniste kako da u svojoj novoj postojbini uzgajaju useve i love divljač. Pored gozbe mnogi Amerikanci provode dan prateći TV programe, poput tradicionalne Njujorške parade na Dan zahvalnosti, čiji je sponzor robna kuća „Mejsis“.

XS
SM
MD
LG