Linkovi

Zatvoren američki tevatron


Zatvoren američki tevatron
Zatvoren američki tevatron

Posle 26 godina uspešnog traganja i otkrivanja subatomskih čestica tevatronski akcelerator, u američkoj državnoj laboratoriji Fermi, nedaleko od Čikaga, povučen je iz upotrebe. Potragu za još uvek neuhvatljivom česticom zvanom Higsov boson, u potpunosti će preuzeti Veliki hadronski sudarač, u Švajcarskoj.

Više od 15 godina fizičar Robert Roser učestvovao je u traganju za takozvanom "božjom česticom".

"Higsov boson je čestica za koju verujemo da bi mogla da reši grešku u takozvanom standardnom modelu - matematičkom objašnjenju kako svemir funkcioniše. Nedostatak te teorije je u tome što ne može da objasni postojanje mase", kaže Roser.

Otkriće Higsovog bosona pružilo bi odgovor na jedno od najkrupnijih pitanja teorijske fizike.

"Postavljamo pitanje kako svemir radi i zašto je takav kakav je", kaže Roser.

Tevatron je prstenasti tunel obima šest i po kilometara u kome su protoni i antiprotoni sudarani pri brzini bliskoj brzini svetlosti. U tim mikroskopskim eksplozijama naučnici su pokušavali da uoče pojavu Higsovog bosona. On još nije pronađen ali Tevatron je poslužio za mnoga druga otkrića, od kojih je najvažnije bilo otkriće takozvanog "gornjeg kvarka", 1995. godine. Međutim, to nije spaslo Tevatron od budžetskih restrikcija.

Direktor Fermilaba, Pjer Odone:

"Sve ima svoj kraj i ovo je kraj za Tevatron. Imao je sjajnu 25-godišnju karijeru, vrlo dugu među akceleratorima".

Odone kaže da bi budžet potreban za nastavak traganja za Higsovim bosonom prevazišao godišnji budžet Fermilaba od 400 miliona dolara.

"A to je samo trećina budžeta laboratorije u Ženevi", kaže Odone.

Veliki hadronski sudarač u laboratoriji CERN, kraj Ženeve, znatno veći i snažniji od Tevatrona, sada je postao središte za subatomskim česticama.

"Tokom protekle dve decenije težište istraživanja premešteno je u tu ogromnu mašinu, kakvu smo inače mi hteli da izgradimo u Teksasu. Evropljani su uspeli da sagrade svoju i to je dovelo do diferencijacije u finansiranju laboratorija", kaže Pjer Odone.

Ali i bez Tevatrona Sjedinjene Države su dobro zastupljene u ovim istraživanjima. U eksperimentima u Tevatronu učestvovali su mnogi strani naučnici pa se ta saradnja nastavila i u švajcarskom sudaraču.

"Petnaest zemalja učestvuje u tom eksperimentu, a oko tri stotine njih dolaze iz američkih naučnih institucija. To je u suštini veoma krupan primer međunarodne saradnje, što danas važi za sve velike naučne projekte", kaže fizičar Robert Roser.

Iako je isključen, Tevatron će nastaviti da igra važnu ulogu. Ranije nedostupni delovi tunela biće otvoreni za posetioce kako bi se - posebno mladi - inspirisali da krenu putem nauke.

XS
SM
MD
LG