Linkovi

SAD šalju specijalne snage u Siriju


Pripadnici američkih specijalnih snaga (athivski snimak)
Pripadnici američkih specijalnih snaga (athivski snimak)

Američki zvaničnici najavili su da će manja grupa pripadnika kopnenih snaga biti raspoređena u severnoj Siriji gde će pomagati da se koordiniše borba protiv Islamske države

Manji tim pripadnika američkih kopnenih snaga biće raspoređen u severnoj Siriji da bi pomogao opozicionim grupama u borbi protiv Islamske države.

Bela kuća saopštila je danas da je predsednik Barak Obama odobrio raspoređivanje manje od 50 pripadnika specijalnih snaga da koordinišu poteze lokalnih boraca sa međunarodnom koalicijom, koju predvode Sjedinjene Države. Ovo je prvi put da se američke kopnene snage šalju u Siriju, a da nije reč o određenoj misiji ili napadu.

“Američke snage u Siriji će obučavati, savetovati i pomagati onima koji se bore protiv ekstremista iz Islamske države”, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da je reč o intenziviranju strategije koju je predsednik najavio pre više od godinu dana.

“Ključni cilj američke strategije u Iraku i Siriji i dalje će biti jačanje kapaciteta lokalnih snaga na terenu”, naglasio je Ernest.

Novinarima u Beloj kući saopšteno je da je Obama takođe odobrio konsultacije sa iračkim liderima o formiranju grupe za specijalne operacije da bi se intenzivirali napori da se oslabe i poraze lideri i mreže Islamske države.

U okviru novih mera, predsednik je takođe naložio da su u vazdušnu bazu Inčirlik u Turskoj upute dodatni borbeni avioni A-10 I F-15. Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav rekao je da se time jača podrška borbi protiv Islamske države, te pomaže Turskoj da reši određene probleme u vezi sa vazdušnim prostorom te zemlje.

Da li novi plan znači promenu misije?

Odluka američkih zvaničnika o pojačanim američkim zajedničkim i ulateralnim specijalnim operacijama u borbi protiv Islamske države izazvala je zabrinutost da ono što Pentagon naziva “obukom i pružanjem pomoći” na Bliskom istoku sve više liči na oružani konflikt.

Video snimak operacije spasavanja talaca u Iraku pokazuje koliko su američki vojnici blizu opasnosti u borbi protiv Islamske države. Američki vojnici, rame uz rame sa kurdskim snagama iza neprijateljskih položaja… Jedan američki vojnik je poginuo u vatri koju su otvorili pripadnici Islamske države.

Sekretar Eš Karter i drugi zvaničnici Pentagona su ove nedelje pozvali na nove takve akcije.

“Nismo zadovoljni trenutnim stanjem stvari I nećemo biti zadovoljni dok Islamska država ne bude poražena”, poručio je general Džozef Danford, načelnik generalštaba američke vojske.

Medjutim, da li taj plan pojačanih operacija znači promenu ciljeva I dužu misiju?”

“Možda je to postepeni zaokret ali nije kompletna promena”, kaže analitičar Danijel Server.

“U nekom trenutku mora da dodje do eskalacije, većeg angažovanja, na primer ako gubite na terenu. S obzirom da se o toj eskalaciji mnogo diskutovalo, da je dobro osmišljena i potpuno se razume njen cilj,– onda je ponekad ona pravo rešenje”, smatra Majkl O Henlon, iz Instituta Brukings.

Sekretar za odbranu Karter kaže da se u debati o tome da li SAD izlaze iz okvira svoje misije “slanjem kopnenih trupa na teren” specifične akcije mešaju sa ukupnom ulogom američkih trupa.

“Postoji razlika izmedju odredjenih borbenih operacija i misije, a ukupna misija američkih vojnika u Iraku je da time što će opremati, obučavati i savetovati, pomogne stvaranju sposobnih i motivisanih lokalnih snaga”, naveo je Karter.

XS
SM
MD
LG