Linkovi

Svetske sile: Rusija da promeni ponašanje u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri

Na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, svetske sile će tokom ove nedelje održati prvi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji u punom sastavu, od kada su razgovori o političkoj tranziciji u Siriji upali u ćorsokak.

Glavna tema na sastanku biće intenziviranje ruskih vazdušnih napada u Siriji – potez za koji mnogi smatraju da koči napredak na političkom frontu.

“To nije kraj i to nisu propali razgovori”, rekao je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Stafan De Mistura kada je ranije voog meseca objavio “privremenu pauzu” u najnovijim direktnim razgovorima sirijske vlade i umerene opozicije.

Razgovori nisu najbolje počeli, a naglo su prekinuti, delom zbog protesta opozicije protiv nemilosrdne vazdušne kampanje sirijskog režima, koji uz podršku Rusije bombarduje Alepo – grad koji kontrolišu pobunjenici.

Ruski vazdušni napadi naterali su hiljade Sirijaca da napuste svoje domove – što mora da prestane, istakao je državni sekretar Sjedinjenih Država Džon Keri tokom obraćanja novinarima, sa svojim egipatskim kolegom.

“Ruska dejstva u Alepu i u tom regionu trenutno nam otežavaju da se vratimo za pregovarački sto i da obavimo ozbiljan razgovor”, istakao ej Keri.

Sjedinjene Države i druge članice Međunarodne grupe za podršku Siriji imaće težak zadatak da privole Rusiju da se pridržava prekida vatre – mera koju većina članova te grupe smatra ključnom za početak razgovora o političkoj tranziciji.

“Angažovanje Rusije je promenilo kurs rata. Bašar al Asad je bio na ivici da izgubi, a sada je u dosta dobroj poziciji”, kaže Dejvid Šenker iz vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka.

Neki smatraju da Rusija ne želi stvarnu promenu u Siriji, iako je deo Međunarodne grupe za podršku toj zemlji.

“Ne verujem da će politički put dati rezultate. Mislim da režim, uz snažnu podršku Rusije, i naravno Irana, Hezbolaha i drugih grupa, trenutno pokušava da porazi umerenu opoziciju u zemlji”, navodi Pol Salem iz Bliskoistočnog instituta.

Ipak, postoji nada da će narednih nekoliko dana doneti promene, kažu američki zvaničnici.

“Pristupićemo sastanku u Minhenu sa velikom nadom da će to biti odlučujući momenat. I to je hitno. Kriza humanitarne katastrofe se odvija pred očima sveta”, istakao je Džon Keri, državni sekretar SAD.

Američki zvaničnici ističu da ruska odluka da podrži sirijski režim prolongira konflit i otežava postizanje političkog rešenja ili tranzicije u Siriji.

XS
SM
MD
LG