Linkovi

Snouden zatražio privremeni azil u Rusiji


Snoudenova molba za privremeni azil u Rusiji mogla bi da preokrene njegovu sadašnju situaciju, ali i da pogorša odnose Vašingtona i Moskve.

Odbegli bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije, Edvard Snouden podneo je zahtev za privremeni azil u Rusiji, izjavio je danas poznati ruski advokat Anatolij Kučerena.

Anatolij Kučerena, blizak Kremlju, koji se jutros sastao sa Snoudenom, rekao je da je „zahtev podnet ruskim vlastima”, odnosno ruskoj službi za migracije. U televizijskom intervju Kučerena je objasnio.

“Juče je, posle konsultacija sa mnom, napisao molbu, koja je danas zvanično podneta Federalnoj službi za migracije, koja je oficijelno registrovala tu molbu.”

Kučerena se prvi put susreo sa Snoudenom u petak, 12. jula na sastanku sa aktivistima za ljudska prava na moskovskom aerodromu.

Snoudenova molba za privremeni azil u Rusiji mogla bi da preokrene njegovu sadašnju situaciju, ali istovremeno preti da pogorša odnose između Moskve i Vašingtona.

Kučerena je rekao da očekuje relativno brz odgovor na Snoudenovu molbu. On je naveo da privremeni azil može da traje do godinu dana uz mogućnost produženja.

Juče je ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da ne može da predvidi kako će se završiti slučaj američkog begunca. On tvrdi da su SAD, koje zahtevaju Snoudenovo izručenje zbog špijunaže “zastrašile druge zemlje” da ga ne prime.

Putin je takođe rekao kako je Snoudenov slučaj trenutno u procepu, ali da očekuje da će otići u neku drugu zemlju “čim bude imao priliku”.

Novinari su Putina upitali šta će se dogoditi sa Snoudenom.

“Kako mogu da znam? To je njegov život, njegova sudbina. Stigao je nepozvan na našu teritoriju. Nismo ga pozvali. On u stvari nije leteo u Rusiju, već je bio tranzitni putnik. Međutim, čim se doznalo da je poleteo, naši američki partneri su blokirali svaki njegov dalji pokret. Zastrašili su ostale zemlje. Niko ne želi da ga primi. Oni su ga sami zakočili na našoj teritoriji. Njemu smo prvobitno predočili da ukoliko želi da ostane u Rusiji da mora da obustavi svoje političke aktivnosti. Mi održavamo odnose sa SAD, koje ne želimo da kvarimo. On je dogovorio sa ne. Smejete se, ali ja sam ozbiljan. Rekao je da želi da nastavi sa svojim aktivnostima, želeo je da se bori za ljudska prava, jer smatra da su SAD prekoračile izvesne međunarodne norme umešavši se u privatni život ljudi. On želi da se bori protiv toga. Mi smo odgovorili, možeš, ali bez nas. Mi imamo druge stvari za koje se borimo. Za sada je u procepu, ali uskoro će mu se ukazati prilika da otputuje u drugu zemlju, što će verovatno i učiniti. On zna koji su uslovi za dobijanje političkog azila i sudeći po njegovim poslednjim izjavama, počeo je da menja stav, ali situacija još uvek nije sasvim jasna,” rekao je ruski predsednik.
XS
SM
MD
LG