Linkovi

Nedoumice o prisluškivanju saveznika


Fotografija predsednika Obame i Edvarda Snoudena
Fotografija predsednika Obame i Edvarda Snoudena

Nemački nedeljnik “Špigl” objavio je podatke dobijene od Snoudena da američka bezbednosna agencija, NSA prisluškuje kancelarije EU.

Navodi da SAD prisluškuju određen broj svojih evropskih i azijskih saveznika izazvali su ogorčene reakcije. Predsednik Barak Obama i neki od bivših visokih američkih zvaničnika branili su američki program nadzora ističući njegovu važnost za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država. Međutim, neki članovi Evropskog parlamenta zahtevaju objašnjenje upozoravajući da bi moglo doći do pogoršanja transatlantskih odnosa.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) je glavni krivac u navodima Eduarda Snoudena, bivšeg američkog obaveštajnog kontraktora, koji tvrdi da SAD ciljano špijuniraju neke od svojih saveznika.

Nemački nedeljnik “Špigl” objavio je podatke dobijene od Snoudena prema kojima američka bezbednosna agencija, NSA prisluškuje kancelarije EU u Njujorku, Vašingtonu i Briselu, a da samo u Nemačkoj presreće pola milona elektronske pošte i SMS poruka mesečno.

Džejms Bamford je autor nekoliko knjiga o NSA. Evo, kako on objašnjava zašto je Nemačka meta američkog prisluškivanja.

“Interes za prisluškivanje u Nemačkoj je pre svega ekonomski, s obzirom da je ona prva ekonomija u Evropi, a politički interes leži u tome što sve što se događa u Evropi prolazi kroz Nemačku, odnosno o tome se priča u Nemačkoj.”

Bamford takođe podseća da su dvojica otmičara aviona 11. septembra 2001. studirala u Nemačkoj.

Nemački zvaničnici povodom podataka o prisluškivanju izražavaju prilično negodovanje.

“Mi smo prijateljske zemlje. Ne postoji nikakvo bezbednosno opravdanje. U ovom trenutku potrebno je hitno objašnjenje”, rekao je nemački ministar spoljnih poslova, Gvido Vestervele.

Predsednik Obama je tokom nedavne posete Tanzaniji rekao da evropske i azijske službe bezbednosti takođe skupljaju tajne informacije.

“Mogu da garantujem da u evropskim prestonicama ljudi koji možda nisu zainteresovani da znaju šta sam doručkovao, u najmanju ruku žele unapred da saznaju šta ću reći u razgovorima sa njihovim liderima”, rekao je američki predsednik.

Bivši direktor Centralne obaveštajne službe i NSA, Majkl Hejden je gostujući u programu “Meet the Press" televizijske mreže Si-bi-es (CBS), rekao da će obelodanjeni podaci o radu američke bezbednosne agencije naneti štetu obaveštajnoj saradnji SAD sa saveznicima.

“Mi sarađujemo sa velikim brojem vlada u svetu. Oni očekuju da budemo diskretni u tom pogledu. Mislim da sada ne postoji ni jedna zemlja na svetu koja veruje da umemo da čuvamo tajne”, izjavio je Hejden.

Međutim, Džejms Bamford ističe da niko u svetu nema tehnološke mogućnosti prisluškivanja slične NSA.

“SAD poseduju nešto što se može nazvati nuklearnom bombom u smislu prisluškivanja. Naime, u poređenju sa drugima naoružani smo nuklearnom bombom u poslu prisluškivanja“, ističe Bamford.

Neki evropski stručnjaci upozoravaju da će predsednik Obama morati da učini više od držanja govora kako bi se smirili duhovi u vezi prava na privatnost, posebno zbog toga što iduće nedelje treba da započnu pregovori o važnom trgovinskom sporazumu između SAD i EU.
XS
SM
MD
LG