Linkovi

Nove komplikacije u aferi Snouden


Bolivijski predsednik Evo Morales na bečkom aerodromu Švehat, 3. jul 2013.

Lideri Evropske unije saglasili su se da dalji razgovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama budu vezani za razgovore o američkim programima prisluškivanja.

Predstavnica Evropske unije za pravosudje, Vivijen Reding izjavila je da će zatražiti dodatne informacije o navodnom špijuniranju od strane Sjdinjenih Država i dodala da je za uspeh sporazuma o slobodnoj trgovini potrebno uzajamno povereenje.

Nemačka je u medjuvremenu odbila molbu Eduarda Snoudena za azil. Objašnjavajući tu odluku, nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je rekao da pošto Amerika nije otpadnička zemlja, Snouden ne može da se kvalifikuje za azil u Nemačkoj.

Fridrih je takođe saopštio da delegacija njegovog ministarstva uskoro odlazi na razgovore u Vašington. “Jedna radna grupa Evropske unije održaće iduće nedelje sastanak sa američkim kolegom, sekretarom za pravosuđe Erikom Holderom - rekao je Fridrih. Doznaćemo više detalja o kojima ćemo posle toga moći da diskutujemo.”

U medjuvremenu Bolivija je osudila Austriju zbog prinudnog sletanja aviona predsednika Eva Moralesa na bečki aerodrom zbog sumnje da se bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden nalazi među putnicima.

Bolivijski izaslanik u Ujedinjenim nacijama, Saša Ljorenti Soliz zadržavanje na aerodromu je nazvao “otmicom predsednika Moralesa pod pritiskom SAD. Austrijske vlasti su tokom 12-časovnog zadržavanjana pretraživale bolivijski avion.

Incident se dogodio tokom povratka predsednika Moralesa sa ekonomskog samita u Moskvi. Snouden je prošlog meseca sleteo na moskovski aerodrom “Šeremetjevo,” na kojem od tada boravi u zoni za tranzitne putnike.

Zvaničnici su saopštili da se Snouden ne nalazi u bolivijskom avionu, koji je bio prinuđen da sleti u Beč, jer su Francuska i Portugal odbili da dozvole ulazak aviona u njihov vazdušni prostor.

Predsednik Morales je ranije izjavio da bi razmotrio Snoudenovu eventualnu molbu za azil.
XS
SM
MD
LG