Linkovi

Snouden zatražio azil u Ekvadoru


Monitor u Hong Kongu na kojem se izveštava o kretanju Edvarda Snoudena
Monitor u Hong Kongu na kojem se izveštava o kretanju Edvarda Snoudena

Bivši kontraktor američke obaveštajne službe koga SAD traže zbog objavljivanja podataka o programima praćenja, doleteo je u Moskvu iz Hongkonga i zatražio azil u Ekvadoru.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patinjo, postavio je danas poruku na Tviteru u kojoj navodi da je njegova vlada dobila od Edvarda Snoudena molbu za azil.

Organizacija „Vikiliks“ koja se bori za transparentnost, saopštila je da je Snouden danas u pratnji njenih pravnih savetnika i neimenovanih diplomata doputovao u Moskvu iz Hongkonga, gde se skrivao od prošlog meseca. Navodi se da će pratioci ostati sa Snoudenom na putu za Ekvador, državu koja je jedan od najoštrijih latinoameričkih kritičara spoljne politike Sjedinjenih Država. Ekvador je u svojoj ambasadi u Londonu dao utočište osnivaču „Vikiliksa“, Džulijanu Asanžu.

Asanž se sklonio u ambasadu da ga Britanija ne bi izručila Švedskoj, gde je optužen za seksualne prekršaje. On tvrdi da bi Švedska mogla da ga izruči Sjedinjenim Državama, gde je optužen za objavljivanje tajnih američkih diplomatskih depeša na sajtu „Vikiliksa“. Bela kuća je saopštila da je predsednika Baraka Obamu njegov tim za bezbednost danas obavestio o Snoudenovom kretanju.

Snouden je po dolasku u Moskvu ostao na aerodromu. Ruske novinske agencije javljaju da bi on sutra trebalo da odleti u kubansku prestonicu Havanu, pre nastavka puta do krajnjeg odredišta. Snouden se krio u Hongkongu otkako je prošlog meseca napustio Sjedinjene Države i objavio dokumenta koja otkrivaju obim američkog praćenja telefonskih i elektronskih komunikacija. On je prethodno izjavio da će ostati u Hongkongu i boriti se protiv izručenja, ali je otputovao kada ga je američki Sekretarijat za pravosuđe optužio za špijunažu.

Sjedinjene Države su prošle nedelje zatražile od Hongkonga da izruči Snoudena, optuživši ga za špijunažu i krađu imovine američke vlade da bi novinama dostavio tajna dokumenta o američkim programima nadzora. Vlasti autonomnog kineskog regiona su saopštile da je 30-ogodišnji Snouden danas slobodno otputovao, jer američki zahtev za izručenje nije bio potpuno u skladu sa pravnim zahtevima Hongkonga.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je izdao saopštenje u kojem navodi da će nastaviti da razmatra slučaj sa Hongkongom i „traži odgovarajuću zakonsku saradnju“ sa drugim zemljama u koje bi Snouden mogao da pokuša da otputuje. Bivši kontraktor američke Agencije za nacionalnu bezbednost je obelodanio dokumenta koja pokazuju da su američke obaveštajne službe godinama prikupljale podatke o modelima korišćenja telefona i interneta u zemlji i inostranstvu.

Snouden je izjavio da je obelodanio te programe jer veruje da se njima krše prava privatnih građana. Viši američki funkcioneri kažu da se tim programima ne nadzire sadržaj telefonskih razgovora, već se traže modeli takozvanih „metapodataka“, kao što su podaci o vremenu, datumu i pozvanim brojevima. Američke vlasti takođe tvrde da su ti programi predupredili najmanje 50 terorističkih zavera u svetu posle napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama. Oni takođe optužuju Snoudena da je umanjio mogućnost predupređenja budućih napada.
XS
SM
MD
LG