Linkovi

Predsednik Obama okončao masovno prisluškivanje


Predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se okončava vladino masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima
Predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se okončava vladino masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima

Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se okončava vladino masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima, u cilju sprečavanja terorističkih napada.

Po novim pravilima, američke telefonske kompanije će prikupljati i čuvati podatke o telefonskim razgovorima američkih gradjana umesto Nacionalne bezbednosne agencije (NSA.) Federalnim istražiteljima biće potreban sudski nalog da pregledaju te podatke ukoliko postoje sumnje da je neka osoba kontaktirala poznate ili osumnjičene teroriste.

"Usvojili smo najznačniju reformu sistema prismotre u nekoliko proteklih decenija. Učinili smo to tako što smo stavili u stranu ideologiju, stavili u stranu širenje straha medju gradjanima. Ta reforma će zaštititi bezbednost Sjedinjenih Država ali će i zaštiti privatnost Amerikanaca.”, rekao je Patrik Lehi, senator iz Vermonta.

Nova pravila su rezultat kompromisa iako su zakonodavci iz obe stranke izrazili zabrinutost da će novi system biti manje siguran i da se federalnoj vladi oduzima glavno sredstvo u borbi protiv terorizma.

Edvard Snouden, bivši radnik NSA-a, koji je javnosti pre dve godine otkrio ovaj program, a sada živi u Rusiji gde ima azil, obratio se putem video-linka skupu koji je organizovao Amnesti Internšenel u Britaniji. Snouden kaže da se u SAD jasno pokazalo da masovno nadziranje telefonskih razgovora ne pomaže u sprečavanju terorističkih napada.

“Ako to ne uradimo na način koji nije samo zasnovan na prismotri svih, bez obzira na njihovu krivicu ili nevinost, zasnovan samo na mogućem razlogu za prismotru – ako ne sprovodimo prismotru na osnovu dokaza i konkretne sumnje da se dogadja kriminalna aktivnost – trošićemo resurse bez koristi u pogledu javne bezbednosti, a to će nas skupo koštati u pogledu slobode i gradjanskih sloboda.”

Američka unija za gradjanske slobode je pohvalila usvajanje ovog zakona ali i istakla da postoje mnoga “prekomerna” ovlašćenja u domenu prismotre gradjana koja su još ostala netaknuta.

XS
SM
MD
LG