Linkovi

Britanija špijunirala strane diplomate?


Poster sa izrazuna podrške Edvardu Snoudenu u Hong Kongu, 17, juni, 2013.
Poster sa izrazuna podrške Edvardu Snoudenu u Hong Kongu, 17, juni, 2013.

Gardijan danas navodi da je britanska agencija za prisluškivanje hakovala telefone i kompjutere turskih i južnoafričkih delegata

Britanski dnevnik „Gardijan“ izvestio je da dokumenti koje je u javnost izneo bivši kontraktor američkih obaveštajnih agencija Edvard Snouden ukazuju da je Britanija špijunirala diplomate koji su 2009. prisustvovali samitu Grupe 20 u Londonu.

U današnjem izveštaju, „Gardijan“ navodi da je britanska agencija za prisluškivanje, odnosno Uprava za opšte komunikacije, hakovala telefone i kompjutere turskih i južnoafričkih delegata na samitu. Takodje je rečeno da je ista agencija navodila neke delegate G-20 da koriste internet kafiće, tajno modifikovane za prisluškivanje diplomatskih komunikacija.

Isti dnevnik je objavio skraćene verzije nekih od dokumenata koje je obelodanio Edvard Snouden, pošto je prebegao u Hongkong. Autentičnost pomenutih dokumenata o Britaniji nije mogla da bude neposredno potvrdjena. Njihovo objavljivanje i poklopilo se sa prvim danom Samita Grupe 8 u Severnoj Irskoj, čiji je Britanija domaćin.
XS
SM
MD
LG