Linkovi

Keri u Izraelu o palestinskim napadima


Američki šef diplomatije Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Jerusalim 24. novembar 2015.
Američki šef diplomatije Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Jerusalim 24. novembar 2015.

Američki šef diplomatije se sastao sa izraelskim premijerom, koji je rekao da su nedavni palestinski napadi na Izraelce osujetili nade za obnovu mirovnih pregovora.

Američki državni sekretar Džon Keri boravi u poseti Izraelu gde se danas u Jerusalimu sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom radi razgovora o mirovnom procesu u svetlu nedavnog talasa palestinskih napada na izraelske gradjane.

Keri je došao u Izrael sa nadom da će razmotriti mirovne razgovore izmedju jevrejske države i Palestinaca, ali je Netanjahu ukazao da su nedavni smrtonosni napadi osujetili te nade.

“Dobrodošli u Jerusalim. Vi ste prijatelj u zajedničkom nastojanju da uspostavimo stabilnost, bezbednost i mir. Ne može biti mira, kad je u toku kampanja terora. Ni ovde niti bilo gde usvetu, koji prolazi kroz iste napade ekstremističkih islamista i terorističkih sila”, rekao je Netanjahu.

Nasilje se nastavilo i posle Kerijevog dolaska u region. Jedan Palestinac je automobilom naleteo i naneo povrede dvojici izraelskih vojnika i jednom policajcu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Keri je osudio to nasilje nazvavši ga terorističkim činom. On je rekao da ti napadi kao i nedavni teroristički napadi u Parizu otežavaju mirovni proces.

"Došao sam ovde da razgovaram sa premijerom o načinima na koje možemo da saradjujemo svi, kao medjunarodna zajednica da bismo osujetili terorizam i ugušili besmisleno nasilje, pronašli način ka ponovnom upostavljanju mira i počeli da stvaramo uslove koje razumni ljudi širom sveta žele za sebe i svoje porodice. Imamo puno tema za razgovor. Puno se dešava u regionu, kao i ovde u Izraelu. Duboko smo zabrinuti povodom Sirije, Islamske države i regionalnih nemira. Ne moram da kažem da svi imamo interes u zajedničkom radu protiv nasilja koje je poremetilo svakodnevni život u suviše velikom broju zemalja", istakao je Keri.

Netanjahu je rekao da se Izrael bori sa ekstremnim islamistima “svaki dan” i opisao to kao “bitku civilizacije protiv varvara”.

Keri je takodje održao razgovore sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.

Visoki američki zvaničnik je rekao pred današnji sastanak da će oni biti fokusirani na apel obema stranama da de-eskaliraju situaciju, pre nego na širi pokušaj da se obnove mirovni pregovori.

XS
SM
MD
LG