Linkovi

Endevor pristao uz svemirsku stanicu


Šatl Endevor u ponedeljak je poleteo na svoje poslednje putovanje u svemir
Šatl Endevor u ponedeljak je poleteo na svoje poslednje putovanje u svemir

Posada šatla Endevor sutra će započeti instaliranje osetljivog uređaja za traganje za antimaterijom

Posada šatla Endevor započela je svoju gotovo dvonedeljnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde će između ostalog instalirati magnetni uređaj koji bi trebalo da pomogne u otkrivanju tajni nastanka svemira.

Endevor je danas pristao uz orbitalnu stanicu u okviru svog poslednjeg leta pred povlačenje iz upotrebe. Pošto je prolaz između dve letelice otvoren, šestočlanu posadu Endevora - petoro Amerikanaca i jednog Italijana - toplo je dočekala šestočlana posada stanice.

NASA je saopštila da je pristajanje proteklo bez problema. Posada Endevora, predvođena komandantom Markom Kelijem, sutra će započeti instaliranje Alfa magnetskog spektrometra, vrednog 2 milijarde dolara, pomoću koga će naučnici tragati za česticama antimaterije i takozvane tamne materije, u pokušaju da bolje razumeju kako je svemir nastao.

Astronauti Endevora takođe će preneti na stanicu rezervne delove i obaviti četiri izlaska u slobodan prostor, od kojih je prvo predviđeno za petak.

U ponedeljak, troje od šestoro astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici ukrcaće se u rusku kapsulu Sojuz radi povratka na zemlju posle petomesečnog boravka u svemiru.

XS
SM
MD
LG