Linkovi

SAD: Tri žrtve pucnjave u Kanzasu


Osumnjičeni Frejžer Glen Kros nakon hapšenja
Osumnjičeni Frejžer Glen Kros nakon hapšenja

Tužioci su saopštili da ima dovoljno dokaza da se osumnjičeni za trostruko ubistvo u saveznoj državi Kanzas, 73-godišnji Frejžer Glen Kros, optuži za zločin iz mržnje

Vlasti su saopštile se da je za jučerašnje ubistvo tri osobe ispred jevrejskog centra i doma za penzionere optužen 73-godišnji Frejžer Glen Kros, bivši pripadnik Kju Kluks Klana. Predsjednik Barak Obama osudio je napad i poručio je da vjerskom nasilju nema mjesta u američkom društvu.

Osumnjičeni za trostruko ubistvo u saveznoj državi Kanzasu bi danas popodne, po lokalnom vremenu, trebalo da bude izveden pred sud pod optužbom da je počinio ubistvo sa predumišljajem prvog stepena. Sedamdesettrogodišnji Frejžer Glen Kros, kako je saopštila policija, nije poznavao žrtve.

"Ovo istražujemo kao zločin iz mržnje i kao krivično djelo. Još ništa nismo isključili”, saopštio je šef policije u Overlend Parku Džon Daglas.

Osumnjičeni je, nakon hapšenja, sa zadnjeg sjedišta policijskog automobila uzvikivao "Hajl Hitler". Organizacije koje prate aktivnosti ekstremističkih grupa navode da je Kros, poznat i kao Frejžer Glen Miler, jedan od bivših lidera u Kju Klus Klanu i drugim organizacijama koje zagovaraju nadmoć bijelaca.

“Pratimo Milera već decenijama. Riječ je o jednom od najvećih anti-semita sa kojima sam ikada razgovarala”, kaže Hejdi Bejrik iz nevladine organizacije "Pravni centar za siromaštvo".

Napadač je juče poslijepodne prvo otvorio vatru na parkingu iza Centra za jevrejsku zajednicu u Overlend parku, u kojem je u vrijeme pucnjave bilo 75 ljudi, uglavnom djece. Ubijeni su doktor Vilijam Luis Korporan i njegov 14-godišnji unuk Rit Grifin

''Bilo je užasno. Ljudi su zvali članove svojih porodica. Ja sam zvala majku, nakon čega sam se zaplakala”
, navodi očevidac Dženesa Votkins.

Napadač se zatim odvezao nekoliko stotina metara do jevrejskog doma za stare "Vilidž Šalom", gdje je ubio jednu ženu. Takođe je pucao na još dvije osobe, ali je promašio. Uhapšen je ubrzo nakon ubistva, u dvorištu obližnje osnovne škole.

“U pucnjavi je upotrijebljena puška, dok istražujemo mogućnost da je na dvije osobe koje je promašio pucao iz pištolja. Takođe je moguće da je posjedovao automatsku pušku”, saopštio je Džon Daglas.

Predsjednik Barak Obama oštro je osudio napad.

“Ubijeni su nevini ljudi. Porodice su razorene. Ovo nasilje teško je pogodilo jevrejsku zajednicu u Kanzas Sitiju.”

Policija širom zemlje pojačala je mjere obezbjeđenja oko objekata u kojima se okupljaji Jevreji koji danas dočekuju najveći praznik Pesah. Osumnjičeni Frejžer Glen Miler je 2010. pokrenuo kampanju za mjesto u Senatu, u okviru koje je napadao Jevreje i pripadnike drugih manjina.

Prema podacima Federalnog istražnog biroa, gotovo dvije trećine anti-religioznih zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama usmjereno je protiv Jevreja ili jevrejskih objekata. Samo u 2012. dogodilo se 674 incidenata, prenosi agencija Frans pres.
XS
SM
MD
LG