Linkovi

Rasne tenzije zbog ubistva na Floridi


Demonstranti na "maršu milion kapuljača" na Junion Skveru u Njujorku, 21. marta 2012. Marš je održan u znak sećanja na ubijenog tinejdžera Trejvona Martina.
Demonstranti na "maršu milion kapuljača" na Junion Skveru u Njujorku, 21. marta 2012. Marš je održan u znak sećanja na ubijenog tinejdžera Trejvona Martina.

Američki sekretarijat za pravosuđe istražuje optužbe o mogućem zločinu iz mržnje u vezi sa ubistvom nenaoružanog crnog tinejdžera Trejvona Martina prošlog mjeseca na Floridi. Na Martina je pucao bijelac Džordž Zimerman, pripadnik grupe koja dobrovoljno nadgleda bezbjednost u jednom dobrostojećem naselju. Policija nije uhapsila Zimermana, niti ga optužila za kriminalno djelo. Velika porota te savezne države razmotriće narednog mjeseca sve dokaze, dok Amerikanci sve oštrije protestuju zbog ovog slučaja, koji je ponovo podstakao debatu o rasizmu i pravu na nošenje oružja.

Dani protesta i poziva na pravdu u maloj zajednici na Floridi, gdje je prošlog mjeseca pripadnik grupe koja dobrovljno nadgleda bezbjednost komšiluka ubio nenaoružanog afro-američkog tinejdžera Trejvona Martina. Džordž Zimerman spazio je Martina, dok je ovaj išao ka očevoj kući u ovom dobrostojećem, obezbijeđenom naselju. Zatim je pozvao policiju.

"Ovaj momak izgleda kao da ne misli ništa dobro ili je drogiran. Ovi kreteni se uvijek izvuku”, rekao je Zimerman.

"Da li ga pratite?" pitao je dispečer.

"Da", odgovorio je Zimerman.

"Nije potrebno da to radite”, rekao je, zatim, dispečer.

Trejvon Martin
Trejvon Martin

Zimerman je, uprkos tome, nastavio da prati Martina. Susjedi su ubrzo čuli vrisku, a zatim i pucanj.

"Rvu se iza mog trema… neko vrišti napolju”, javila je žena iz komšiluka.

Zimerman tvrdi da je pucao u Trejvona Martina u samoodbrani, nakon što je napadnut. Policija ga nije optužila za ubistvo zbog zakona na Floridi, koji dozvoljava građanima da se brane upotrebom smrotonosne sile, čak i ispred svojih domova. Martinovi roditelji odbacuju tvrdnje o samoodbrani, naglašavajući da je njihov sin bio meta, zato što je bio crnac.

"Da je bio bijelac, ne bi ga zaustavljali. Ne bi mu uopšte ni prilazili”.

Zimermanova porodica međutim tvrdi da on nije rasista. Afro-amerikanci pak naglašavaju da ovaj slučaj ima veze sa steretipnom predstavom o mladim crncima kao nasilnim kriminalcima.

"Kako možete da opravdate ovo ubistvo?", pitao je jedan mladi crnac lokalnog policajca.

Policija u Senfordu, gdje se dogodila tragedija, na udaru je oštrih kritika zbog načina na koji je sprovela istragu.

"Ukoliko je bilo grešaka, razmotrićemo ih i preduzeti odgovarajuće mjere”, rekao je gradonačelnik Senforda, Džef Triplet.

Šef policije Senforda, Bil Li, saopštio je večeras da će privremeno da napusti položaj, ističući da je postao problem u istrazi. Li je kazao je da vlasti nisu mogle da uhapse Zimermana zbog okolnosti za vrijeme ubistva i činjenica kojima su tada raspolagali. Vlasti međutim priznaju da su previdjeli dokaze o, kako pojedini vjeruju, rasističkoj uvredi koju je Zimerman navodno izgovorio prije nego što je upucao Martina.

"Neko bi mogao da tvrdi da bi ta izjava zajedno sa ostalim dokazima mogla da bude povod za kancelariju državnog tužioca da počne da istražuje mogući zločin iz mržnje", kaže analitičar Bil Šefer.

Policajci takođe nisu intervjuisali Martinovu djevojku s kojom je, prema telefonskom listingu, tinedjžer razgovarao nekoliko trenutaka prije smrti. Ona kaže da joj je Trejvon kazao da pokušava da pobjegne od nekog.

"Ova tvrdnja da je Trejvon Martin bio napadač je besmislena i neodrživa, zbog svih dokaza koje sada imamo”, naveo je Ben Kramp, advokat porodice Martin.

Tenzije u ovoj maloj zajednici su u porastu, dok aktivisti za ljudska prava održavaju protestne šetnje. Društveni mediji takođe podstiču pažnju javnosti u pogledu ovog slučaja. Više od million ljudi potpisalo je peticiju na internetu kojom se zahtjeva Zimermanovo hapšenje.

"Ne razumijem zašto taj čovjek nije uhapšen. Barem ga treba optužiti i pustiti sudiju i porotu da odluče da li je kriv”, kaže Sabrina Falton, majka Trejvona Martina.

I dok federalne i državne vlasti istražuju ubistvo Trejvona Martina, pojedini zakonodavci dovode u pitanje zakon koji dozvoljava ljudima da se brane upotrebom smrtonosne sile.


XS
SM
MD
LG