Linkovi

Mirnije u Fergusonu


Prizor sa manjih i mirnijih protesta u Fergusonu, u četvrtak uveče, 21. avgusta 2014.
Prizor sa manjih i mirnijih protesta u Fergusonu, u četvrtak uveče, 21. avgusta 2014.

U Fergusonu u državi Mizuri u četvrtak uveče na ulice je izašao znatno manji broj demonstranata pošto se Nacionalna garda povukla iz grada u kojem već skoro dve nedelje traju nemiri zbog ubistva nenaoružanog tinejdžera, crnca.

Oko 100 ljudi je prošetalo u blizini mesta gde je 18-godišnjeg Majkla Brauna 9. avgusta upucao policajac – belac. Drugu noć zaredom u Fergusonu nije došlo do ozbiljnijih sukoba policije i demonstranata iako je policija prijavila pet hapšenja.

Ranije u četvrtak, guverner Mizurija Džej Nikson naredio je povlačenje Nacionalne garde s obzirom da je situacija počela da se smiruje.

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder kaže da se nastavlja federalna istraga o ovom slučaju i eventualnom kršenju građanskih prava.

Velika porota trenutno radi na pretresu dokaza i saslušavanju svedoka, posle čega će doneti presudu da li je optuženi policajac, Deren Vilson kriv za ubistvo tinejdžera.

Policija tvrdi da je došlo do sukoba Vilsona i Brauna, međutim većina očevidaca kaže da pucnjava nije bila isprovocirana. Mnogi građani su se žalili da je odgovor policije na demonstracije bio preteran.

U medjuvremenu, kongresmeni iz Mizurija, Lejsi Klej i Emanuel Kliver sastali su se u četvrtak sa američkim sekretarom za odbranu Čakom Hejgelom kojem su preneli zabrinutost povodom – kako su je nazvali “militarizacije lokalnih agencija za sprovođenje zakona”.

Dvojica kongresmena su u izjavi zatražili od Hejgela da preispita program za ustupanje viška oružja Sekretarijata za odbranu i druge vojne opreme lokalnim policijskim stanicama. Kongresmeni su izrazili nadu da će incident u Fergusonu pokrenuti nacionalni razgovor o promeni unutar agencija za unutrašnje poslove te da policija prestane da koristi vojne metode u obračunima sa mirnim demonstrantima.

XS
SM
MD
LG