Linkovi

Nevreme i vanredno stanje duž istočne obale SAD


Rob Arneson nosi vreću sa peskom dok prolazi kroz poplavljeno područje u Lejkvilu, Masačusets
Rob Arneson nosi vreću sa peskom dok prolazi kroz poplavljeno područje u Lejkvilu, Masačusets

Snažna oluja duž istočne obale obrušila se jutros na krajnji severoistok SAD i donela orgomnu količinu padavina. Ovaj mart je sada i zvanično mesec sa najviše kiše u Bostonu i nekim drugim gradovima, a desetak reka na ivici je da preplavi područja, u kojima stanovnici čine sve ne bi li zaštitili svoje domove.

Upozorenja na poplave na snazi su od jutros od dve Karoline do Mejna.

"Baš je loše, šteta će biti velika", kaže jedna od ugroženih.

Gradić u Konektikatu Norvič mogao bi da doživi najveću poplavu u poslednjih 30 godina.

"Mnogi će nažalost biti poplavljeni, jer se radi o desetinama centimetara kiše", smatra Džin Artes, direktor Hitne pomoći u Norviču.

Razlog za to je i zemljište, koje je već natopljeno i ne može da izdrži 15-20 centimetara koliko bi moglo da padne narednih dana.

U međuvremenu, već iscrpljeni stanovnici Krenstona u državai Rod Ajlend pokušavaju da zaštite svoju imovinu od reke Potakset – i to treći put ovog meseca.

"Rešenje je otkupiti kuće i prepustiti reci ovaj deo zemlje, jer mi nismo vlasnici ove zemlje – već reka", kaže Brenda Furtado iz Krenstona.

U Masačusetsu, proglašeno je vanredno stanje i mobilisani pripadnici Nacionalne garde. U Nju Džersiju, Crveni krst je u pripravnosti da otvori skloništa ukoliko bude potrebno.

"Imamo određena mesta i ukoliko se pojavi potreba, policija i lokalni zvaničnici obavestiće ljude gde treba da idu", objašnjava Ejmi Saton iz Crvenog krsta Nju Džersija.

Tokom jučerašnjeg dana, potvrđene su pojave tornada u pet država na jugu. Naleti su doduše bili relativno kratki, ali je jedan proturnjao kroz naselja u Severnoj Karolini, dok je drugi je naleteo na dalekovode i izazvao eksploziju transformatora. Neki su izgubili sve, dok tamni oblaci nastavljaju da prete istočnom delu SAD.

XS
SM
MD
LG