Linkovi

Tadić: Osim Kosova, saradnja Srbije i SAD ide dobro


Tadić: Tokom razgovora sa Stajnbergom iskazana saglasnost da pojedini nepotrebno dramatizuju situaciju u BiH
Tadić: Tokom razgovora sa Stajnbergom iskazana saglasnost da pojedini nepotrebno dramatizuju situaciju u BiH

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg završio je danas dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje je srpskim vlastima preneo podršku Vašingtona evropskim težnjama Srbije i iskazao spremnost Bele kuće da sarađuje sa Beogradom na jačanju stabilnosti u regionu.

Tokom današnje posete Medveđi predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da je tokom sinoćnih razgovora sa Stajnbergom iskazana saglasnost da pojedini nepotrebno dramatizuju situaciju u BiH, kao i da su se, povodom Kosova i Metohije složili da se ne slažu:

„Sa gospodinom Stajnbergom sam razgovarao o bilaterlanim odnosima SAD i Srbije, konstatovali smo još jednom da pored te tačke neslaganja – ’mi se slažemo da se ne slažemo’, to jest pitanja Kosova i Metohije, u svim ostalim planovima dobro ide naša saradnja, u nekim oblastima veoma dobro“.

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg razgovarao je danas i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, a kako se ističe u saopštenju MUP-a, sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim tokom saradnje MUP i bezbednosnih struktura SAD u borbi protiv organizova-nog kriminala i terorizma.

Komentarišući posetu američkog diplomate regionu i Beogradu, profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić kaže da kontinuitet izjava i poseta predstavnika američkog državnog vrha govori o tome da Amerika i dalje ima interese u ovom regionu, pre svega za očuvanje mira i stabilnosti. U tom kontekstu treba i posmatrati posetu Stajnberga Ljubljani, Sarajevu, Beogradu i Prištini:

Dragan Simić
Dragan Simić

„Ova poseta je organizovana da ohrabri sve one koji rade u pravcu jačanja mira i stabilnosti i dobrosusedskih odnosa i saradnje u celom regionu, koji pokazuju tu vrstu odgovornosti. I one snage koje idu ka evropskim i atlantskim integracijama“.

Uz poruke ohrabrivanja Srbiji da nastavi putem evropskih integracija, po Simićevim rečima u poslednjih nekoliko meseci se iz Vašingtona, prvo diskretno, ali i sve glasnije ističe potreba za konstruktivnijim odnosom Beograda i Prištine:

„To su ona pitanja, ja bih to kazao, koja nameće sam život. Znači, na koji način urediti odnose između Beograda i Prištine, a da se eliminišu tamo gde je to moguće – a očigledno je moguće na mnogim poljima, olakša život građana na Kosovu i Metohiji, pre svega srpske zajednice. Tu je pre svega reč o prekograničnom prometu i trgovini, o saradnji u pitanjima bezbednosti. I to je jedna realna briga da se ostvare kontakti na jednom, možda nižem nivou, ili neformalni kontakti i da se de facto neka pitanja iz života rešavaju. Da ne čekaju neka druga vremena, kada će njihovo rešavanje bit znatno teže nego sada“.

Tokom današnje posete i razgovora sa studentima Fakulteta političkih nauka Stanjberg je, po Simićevim rečima, istakao da su SAD zainteresovane za položaj srpske manjine na Kosovu i zaštitu kulturnih spomenika, kao i da se od predstavnika kosovskih vlasti očekuju da pokažu spremnost čak i za princip pozitivne diskriminacije srpske manjine.

XS
SM
MD
LG