Linkovi

Kirbi: Bez pritiska na Vladu Srbije


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi

Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je da na posetu američke državne sekretarke ne treba gledati kao na pritisak na Vladu Srbije.

I dok predstavnici Srpske radikalne stranke najavljuju protest zbog dolaska Hilari Klinton i Ketrin Ešton u Beograd, premijer Srbije Ivica Dačić ocenjuje da njihov dolazak treba shvatiti kao ohrabrenje srpskim vlastima.

Dolazak državne sekretarke SAD Hilari Klinton i evropske komesarke za bezbednost Ketrin Ešton prekosutra u Beograd po rečima američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbije ne treba gledati kao na pritisak na Vladu Srbije. Kako je danas izjavio Kirbi, zajednički dolazak Klintonove i Eštonove jasno pokazuje da nema mnogo razlike između stavova SAD i EU:

"Mislim da je odlično da će predstavnici SAD i EU biti zajedno ovde. Mislim da je to primer kako radimo vrlo blisko sa Vladom Srbije na njenom putu ka EU."

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je takođe pozdravio dolazak Hilari Klinton i Ketrin Ešton u Beograd, i to, kako je rekao Dežer, svega nekoliko dana posle sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu:

"Svi dobro znamo da pristupanje Srbije Uniji i otvaranje pregovora o pristupanju zavisi od jednog ključnog prioriteta - a to je vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine."

Kako je povodom predstojeće posete Beogradu ocenio premijer Srbije Ivica Dačić američka državna sekretarka ne dolazi u Srbiju da bi ispostavljala ultimatume već da bi ohrabrila evropski kurs domaćih vlasti. Po njegovim rečima, sa Hilari Klinton će se razgovarati o evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.
XS
SM
MD
LG