Linkovi

Skot: Referendum destabilizuje region


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot

Povodom godišnjice napada na Ameriku 9. septembra 2001. službenici Ambasade SAD u Srbiji, ovoga puta predvođeni ambasadorom Kajlom Skotom, šestu godinu za redom dobrovoljno su dali krv u Zavodu za transfuziju. Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Skot je ocenio da referendum može samo da destabilizuje region.

Povodom godišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, ambasador Sjedinjenih Država Kajl Skot i osoblje američke ambasade u Beogradu danas su, u Crvenom krstu Srbije učestvovali u ak-ciji davanja krvi. Tom prilikom Skot je rekao da su posle napada 11. septembra, Amerikanci trčali da daju krv onima kojima je potrebna, zbog čega su u i Ambasadi SAD odlučili da se, umesto održavanja komemoracije, uključe u humanu akciju dobrovoljnog davanja krvi:

"Ja sam veoma ponosan koliko će biti članova naše ambasade danas, ali ne samo iz naše ambasade. I ambasade Indonezije, Albanije, Italije, Kanade su takođe sa mnom danas. To je veoma važan znak da svaki čovek može da pomaže drugima."

Odgovarajući na pitanje o reforendumu u Republici Srpskoj, Skot je poručio da sve zemlje regiona treba da se okrenu budućnosti i izgradnji boljih odnosa, umesto što gledaju u prošlost. Nadam se da će se to desiti ne samo u Srbiji, već i u svim susednim zemljama, rekao je Skot:

"Dejtonski sporazum je postavio određene institucije i obe strane su se saglasile da to budu institucije šire federacije. U ovom slučaju, Vrhovni sud je odlučio o referendumu i zato je ovaj referendum toliki problem. Nama se čini da on destabilizuje regiju. Poslednje što ovom regionu treba je veća nestabilnost."

A danas su se u Beogradu sastali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i tom prilikom Vučić je ponovio stav Srbije da ne podržava referendum u Republici Srpskoj. Sa druge strane, Dodik je poručio da će referendum biti otkazan samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku kojom je Dan Srpske, 9. januar, proglasio neustavnim.

XS
SM
MD
LG